Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Mefail Bajqinovci izjavio je da stavovi Kosova protiv Srbije zbog bolne beskompromisnosti nisu antiamerički stavovi i odbacio optužbe opozicije da premijer Albin Kurti ruši odnose sa SAD, prenosi Koha.

Bajqinovci je naveo da se kada premijer Albin Kurti ima "jake pozicije protiv Srbije", pominje fraza da "pokušava da prekine odnose sa Amerikom".

"Opozicija to stalno pokušava da u javnom mnjenju predstavi kao antiameričke stavove. Mi radimo svoj posao i ne pravimo kompromise koji su veoma štetni za našu Republiku. Odluke Vlade Kosova su suverene, ali opozicija pokušava da unese neku vrstu neizvesnosti da premijer Kurti, Pokret Samoopredjeljenje i Vlada Kosova pokušavaju da prekinu odnose sa Amerikom, to nije održivo. To je neprimjerena i budalasta izjava opozicije", rekao je Bajqinovci.

Prema njegovim riječima, odluka vlade o registarskim tablicama nije prva odluka na koju su reagovali SAD i zemlje Kvinte. On, međutim, kaže da su i pored reagovanja na određene odluke vlade, te zemlje isticale da je Kosovo suverena država i da ima pravo da odlučuje na svojoj teritoriji.

"To nije prva odluka Vlade Kosova koja je izazvala reakcije SAD i Kvinte. Imali smo odgovor od Kvinte u slučaju izbora, referenduma, kao i dokumentacije kada je bila velika blokada puteva u Sjevernoj Mitrovici. Imali smo i druge izjave prijateljskih zemalja koje su govorile da je Kosovo suverena zemlja i da ima pravo da odlučuje sama za sebe", rekao je Bajqinovci.

Povodom izlaska Srba iz kosovskih institucija, Bajqinovci ocjenjuje da ne bi trebalo da se vraćaju na funkcije koje su obavljali.

"Mislim da ne treba da se vraćaju, treba raspisati konkurs kako bi policajci iz svih dijelova Kosova došli iz reda srpske manjine i drugih manjina u stanice", rekao je Bajqinovci na KTV.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje je rekao je da bi, kada bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao moć da pošalje Kosovo na izbore zbog situacije na sjeveru, Pokret Samoopredjeljenje uspio da osvoji oko 60 odsto glasova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore