Uhapšeno 14 osumnjičenih za prevaru

Sektor za istrage kibernetičkog kriminala Specijalnog tužilaštva Kosova, nakon višemjesečne istrage u saradnji sa njemačkim vlastima, sproveo je policijsku akciju u više "Call centara" u nekoliko prištinskih naselja u kojoj je uhapšeno 14 osoba, među kojima je glavni osumnjičeni strani državljanin, prenosi Koha.

Oni su uhapšeni zbog "pristupa kompjuterskim sistemima", "prevare" i "pranja novca".

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da se sumnja da su uhapšeni registrovali firmu "Call centar centar" na Kosovu i preko nje komunicirali telefonom sa različitim građanima, uključujući i Nijemce.

"Tokom komunikacije uspjeli su da prevare oštećene tako što su ih naterali da ulažu u razne digitalne platforme navodno za investicije. Za prevaru, osumnjičeni su koristili i kompjuterski sistem – softvere za daljinski pristup, kao i pravljenje i korišćenje veb sajtova", navodi se u saopštenju.

Tokom akcije oduzeta su dva automobila, 167 desktop računara, tri laptopa, 21 mobilni telefon, dva DVR, dva HDD, dvije USB memorijske kartice, razna dokumenta i drugi elektronski dokazi relevantni za slučaj.

Za 14 uhapšenih je određeno zadržavanje do 48 sati.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore