Politički analitičar

Premijer Kosova Albin Kurti igra na vrlo opasnu kartu i to pomaže zaoštravanju situacije na sjeveru Kosova u periodu kada se intenziviraju napori SAD i EU da se pronađe rješenje i kada postoji njemačko-francuski plan za rješavanje otvorenih pitanja između Kosova i Srbije, kaže politički analitičar Shkelzen Maliqi.

Maliqi je za Kosovo onlajn istakao da treba doneti važne odluke, i dodao da će se u ovom teškom periodu vidjeti da li su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti spremni na to.

"Pritisak je i na Kurtija i na Vučića da se spusti lopta i smiri situacija i da se nastavi proces dijaloga. Da li je to moguće, ne mogu da procjenim u ovom momentu. Težak period je pred nama, ali su do sada sve to bili "baloni", nekoliko dana se zaoštri situacija, pa se onda smiri", kazao je Maliqi.

Prema njegovim riječima, Kurti vodi opasnu politiku.

"Kurti nije poslušao zahtjeve iz Vašingtona i Brisela da produži rok za preregistraciju kako bi se dao prostor za završetak procesa dijaloga. On se povlači donekle, ali ne do kraja. Vidjeli smo danas da je i Ramush Haradinaj napustio sastanak i kazao da nije otišao da Kurti filozofira, već da dobije odgovore zašto kvari odnose Kosova i Amerike", naglasio je on.

Maliqi je istakao da NATO i zapadne sile neće dozvoliti nove sukobe, ali nije siguran da i oni mogu da u potpunosti kontrolišu situaciju.

Analitičar je u izjavi za Kosovo onlajn naveo da izlazak Srba sa sjevera na izbore koji će uslijediti nakon ostavke predsjednika opština sa srpskom većinom, zavisi od uticaja Vučića i Srpske liste.

"Ako se nastavi ovakav trend, ako Vučić želi da napravi situaciju totalnog bojkota, ne vjerujem. To sada zavisi od toga koliko je uticaj Vučića jak, da li Srpska lista kontroliše srpske opštine na sjeveru i u kojoj mjeri i da li postoje rezervni planovi. Možda je to na neki način zaoštravanje kako bi se zaoštrila i pozicija u dijalogu, jer će proces dijaloga vjerovatno da bude nastavljen", rekao je on.

Naglasio je da će se u dijalogu najverovatnije tražiti nova formula.

"Beograd je izjavio da ne prihvata njemačko-francuski prijedlog i ponovo postaje aktuelno ono što je prije četiri godine govoreno i u Beogradu, ali i što je pokušao bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, a to je razmjena teritorija. To nije relno, ali se traži neka nova formula", zaključio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online