Profesor međunarodnih odnosa

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi izjavio je da Vlada Kosova, ignorišući američki zahtjev da se odluka o registarskim tablicama odloži, namerno drži visoke tenzije na sjeveru Kosova, kako bi izbjegla dogovor sa Srbijom, prenosi Albanian post.

"Svaka tenzija u situaciji biće na štetu Kosova, svaka tenzija će odložiti sporazum Kosova i Srbije i strane neće biti bliske u dijalogu, tako da vjerujem da će u ovom ili onom obliku Vlada Kosova, sa ili bez namjeru, uz napetost situacije, na izvestan način ne želi da dijalog bude veoma uspješan, razlozi za to su nepoznati", rekao je Arifi.

Arifi se ne slaže sa tezom da napetošću situacije na severu, Kurti priprema teren da opravda sporazum sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, svaka tenzija samo je koristila Srbiji.

"Tehnička tenzija već postoji, ali se sada stvaraju okolnosti da imamo političke tenzije, ako Srpska lista odluči da bojkotuje institucije, to će se negativno odraziti i to bi zakomplikovalo situaciju, ali i dijalog, jer će na kraju krajeva svaka tenzija u situaciji sa elementima nasilja samo koristiti Srbiji, što znači da su u dijalogu potrebni i drugi ustupci", rekao je Arifi.

Analitičar i bivši predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Visar Imeri kaže da je Albin Kurti napravio namernu taktiku promjenom mjere za registarske tablice sa pune primjene na njeno postepeno sprovođenje.

"U javnosti sve što čujemo su suve legalističke fraze 'mi samo sprovodimo zakon', koje nisu u potpunosti tačne. Zakon je primjenljiv u svakom trenutku. Nema eskalacije sprovođenja zakona. Ne može se reći da ćemo zakon koji je na snazi toliko godina početi postepeno da ga primjenjujemo od 21. novembra", rekao je Imeri.

Imeri smatra da miru i stabilnosti tome ne doprinosi alternativa Vlade Kosova da odluku o registarskim tablicama sprovedi u fazama jer to vidi kao moguću napetost na sjeveru Kosova.

"Zašto moramo da postignemo dogovor kroz tenzije", upitao je Imeri i naveo da je to "lična izborna potreba premijera".

Za Imerija, ako se institucije Kosova danas na zapadu vide kao da im nije stalo do položaja i blagostanja građana srpske zajednice, onda to daje težinu kompromisu koji će se tražiti od Kosova.

"Što više budemo dokazivali da Kosovo ne garantuje poštovanje prava srpske zajednice, to će biti sve veći zahtjevi za dodatnom institucionalnom sigurnošću da ta prava neće biti narušena u budućnosti. Dakle, težina Udruženja (ZSO) će biti veća", kaže Imeri.

Za Imerija su svi ovi Kurtijevi politički manevri pogrešni.

"Zato što s jedne strane smanjuju podršku SAD i EU našoj poziciji, ta podrška je neophodna u procesu dijaloga, dok sa druge strane legitimišu zahteve Srbije za defunkcionalizaciju Kosova pod izgovorom zaštite prava Srba na Kosovu", rekao je Imeri.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline