Treća velika pobjeda

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj rekao je da se oko francusko–njemačkog prijedloga stvorilo previše tajanstvenosti.

"Ne treba da stvaramo previše misterije u tumačenju ovog dokumenta, jer iza ovog dokumenta stoje Amerika i EU", naveo je Hoxhaj.

Hoxhaj, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da bi Kosovo poslije rata u Ukrajini trebalo da se repozicionira i preispita svoju spoljnu politiku.

Kako je istakao nakon rata u Ukrajini članstvo u NATO trebalo da bude prioritet Kosova, kao i da je taj cilj trenutno važniji od članstva u UN.

"To je repozicioniranje Kosova za kratkoročne i srednjoročne ciljeve, bez odustajanja od velikih ciljeva. Ne razumijem premijera Kurtija zašto on ne procijeni ispravno situaciju. Članstvo Kosova u NATO trebalo bi da bude od vitalnog značaja za nas", izjavio je on.

Članstvo u NATO-u bila bi treća velika pobjeda Kosova poslije marta 1999. godine, rekao je Hoxhaj i dodao da je to moguće ako Srbija odbije proces dijaloga.

"Ako Srbija kaže ne tom procesu, siguran sam da ćemo završiti ugovorom sa Zapadom, što bi bilo otvaranje Kosova za članstvo u NATO. To bi smanjilo srpske hegemonističke napore. Poslije marta 1999. ovo bi bila naša treća velika pobjeda", izjavio je on.