Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da od strane Evropske unije nije baš principijelno to što umjesto da se fokusira na sprovođenje odluke o registarskim tablicama radije bavi datumom 1. novembrom, prenosi RTK.

Prema njegovim riječima, ovaj datum nema nikakve veze sa Briselskim sporazumom.

"Mislim da je 1. novembar dobio na težini koju ne zaslužuje", rekao je Bislimi i dodao da se to dešava iz dva razloga.

„Prvi je zbog zabrinutosti koja postoji u međunarodnoj zajednici o destruktivnom potencijalu Vlade u Srbiji koja se raduje stvaranju nemira na sjeveru i sa tim snažnoj kampanji dezinformacija, uključujući pretnje građanima Srbije", rekao je Bislimi za RTK i dodao da je ovakvim postupcima smanjena spremnost srpskih građana da preregistruju svoja vozila.

"Na drugoj strani je možda ne baš principijelan stav EU, koja se od početka, umjesto da se fokusira na podršku sprovođenju ove odluke, iracionalno zauzela za 1. novembar“, rekao je Bislimi.

On kaže da se od početka vodila debata između predstavnika EU o potrebi za odlaganjem roka, dok za to nije bilo pravog argumenta.

„Inače, 1. novembar je kao i svaki drugi datum. Imamo odluku Vlade koja nema veze sa Briselskim sporazumom i dijalogom, iz razloga što je odluka doneta kada je proces dijaloga u Briselu u potrazi za konačnim rješenjem završen bezuspješno", zaključio je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/RTK