Posljedice

Profesor međunarodnih odnosa i istraživač mira u postkonfliktnim zemljama sa Univerziteta Oksford Richard Caplan kaže da bi premijer Kosova Albin Kurti, kada razmatra sprovođenje odluke o registarskim tablicama, trebalo i da razmisli o njenim posledicama, prenosi Albanian post.

"On je taj koji mora da se suoči sa pitanjem koliko će biti opasna implementacija", ističe Caplan.

Prema riječima Caplana, bilo bi dobro da postoji dogovor koji vodi ka rešenju, ali dok ne postoji, mora da se pronađe alternativa.

Ista logika, dodaje Caplan, treba da važi i kad se donosi odluka o Zajednici srpskih opština.

"Kosovo i Srbija su se dogovorili oko ZSO i mislim da je važno da Kosovo poštuje sporazume, Kurti se možda neće složiti, ali Kosovo je prihvatilo uslove tog sporazuma i ZSO mora da se uspostavi i može da se uspostavi", kaže Caplan.

On ocjenjuje da bi se sva "problematična pitanja" mogla izbeći ako se krene drugim putem – postizanju konačnog dogovora o normalizaciji odnosa.

"Ali tome nema ni traga. Nema dokaza da su se spremali za konačni dogovor. Nema znakova da se spremaju da uđu u konačan dogovor, izgleda da nije trenutak. Teško je predvideti budućnost", kaže Caplan.

U takvoj situaciji, objašnjava Caplan, kada dvosmislenost i različito tumačenje zamene sprovođenje sporazuma, nasilje može i da izbije.

"Uvijek postoji potencijal za eskalaciju nasilja između Kosova i Srbije. Već smo to videli sa tablicama proteklih mjeseci, ali mislim da neće postati ozbiljno, jer imate prisustvo NATO i EU snaga i one će se pobrinuti da ne dođe do ozbiljne eskalacije, tako da ne očekujte tako nešto, ali može doći do porasta tenzija i može doći i do izbijanja nasilja, Ipak mislim da to neće dostići uznemirujući nivo", izjavio je Caplan.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post