Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je da stranka čiji je ona član smatra da bi debata o dijalogu sa Srbijom trebalo da se održi u Skupštini Kosova, prenosi Periskopi.

Ona je kazala da ako Kurti ima o nečem konkretnom da obavjesti poslanike, trebalo bi da to kaže na skupštinskoj sjednici, kao i da ako ima neke "povjerljive" podatke trebalo bi da ih saopšti na zatvorenoj sjednici.

"Premijer, čak i odlukom Ustavnog suda, ima zakonsku obavezu da vodi dijalog sa Srbijom. Mi smo opoziciona stranka, ali nismo destruktivna opozicija, već državotvorna opozicija. Ako bude zatražena naša pomoć, pružićemo je u Skupštini Republike Kosovo. Ako je nešto osjetljivo, poslovnik Skupštine predviđa i zatvorene sjednice i tu se može raspravljati", rekla je Çitaku.

Ona je kazala da smatra da u geopolitičkom kontekstu nakon ruske agresije u Ukrajini dolazi do preporoda geopolitičke Evrope.

"EU, NATO danas je moćniji danas nego ikada. Premijer i Kosovo treba da insistiraju na sveobuhvatnom sporazumu sa priznanjem u centru. Premijer mora da insistira na jasnoći", rekla je Çitaku.

Kada se radi o formiranju ZSO, Çitaku je ponovila da to mora da se desi u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Ako se to uradi na osnovu tih preporuka, ne treba da se plašimo. Dakle, po preporuci Ustavnog suda, to mora da se uradi, to je naš sud, to je organ Kosova i njegove odluke, hteli mi to ili ne, moraju da se poštuju", rekla je ona.

Na pitanje da li i u slučaju manastira Visoki Dečani odluke suda moraju da se poštuju ona je odgovorila pozitivno.

"Čak i kada se radi o manastiru smatramo da odluke moraju da se poštuju", rekla je ona.
 
Izvor: Periskopi/Kosovoonline