Predsjednik AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da premijer Albin Kurti ima na stolu prijedlog sporazuma sa Srbijom i da vjeruje da će Kurti potpisati taj dokument koji nužno uključuje i Zajednicu srpskih opština, prenosi Periskopi.

Haradinaj je rekao da na insistiranje međunarodnih saveznika, Kosovo mora da pronađe rješenje za ZSO.

Prema njegovim riječima, ZSO je po odluci Ustavnog suda i "dalje nepoželjna", i to je prilično veliki problem za Kurtija i Pokret Samoopredjeljenje.

Haradinaj je dodao da Kurti i Vjosa Osmani izjavljuju da se protive ZSO, ali i naglasio da je njeno formiranje obaveza i da Kosovo mora za to da obezbjedi rješenje.

Upitan o dokumentu koji se pojavio u javnosti o statutu ZSO, Haradinaj je naveo da mu je Kurti na sastanku rekao da nema zvaničnog prijedloga.

"Nije dobio nacrt statuta Udruženja, dok je prijedlog osnovnog sporazuma sa Srbijom stigao", preneo je Haradinaj.

Haradinaj, jedini opozicioni lider koji se odazvao sastanku sa Kurtijem, budući da su LDK i PDK odbili poziv premijera, rekao je da je sa Kurtijem razgovarao o elementima sporazuma.

"Razgovarali smo o sporazumu o normalizaciji sa Srbijom, o elementima sporazuma posebno, o izazovima i rizicima. Cijela diskusija je bila o elementima sporazuma i procesa", kaže Haradinaj.

Na pitanje da li sporazum sa Srbijom sadrži međusobno priznanje, Haradinaj navodi da "postoje elementi za regulisanje odnosa između Kosova i Srbije".

"Svi elementi priznanja postoje, to se može nazvati mekim de jure priznanjem", naveo je Haradinaj.

On  je, odgovarajući na pitanje da li su ti nacrti sporazuma američki ili evropski, rekao da vjeruje da je Amerika pokrovitelj tog procesa kao i svih drugih procesa na Kosovu, ali da je Evropi povjereno sprovođenje procesa.

"Prvi put sam razgovarao o elementima ovog sporazuma sa gospodinom Escobarom. Sa Kurtijem sam razgovarao sada, i prije dva mjeseca", naveo je Haradinaj.

Kako je rekao, Kurtijeva vlada je loša i zato je kritikuje, ali će se on uvijek odazvati na poziv Kurtija kada je u pitanju dijalog sa Srbijom.

"Dijalog nije Kurtijeva tema, to je tema Amerikanaca, Evropljana i ostalih. Kurti je to sada uzeo kao temu, za koju je jedno vrijeme govorio da nije prioritet", naveo je, između ostalog, Haradinaj.

Izvor: Periskopi/Kosovoonline