Bez SAD nema rješenja

Gradonačelnik Drenasa Ramiz Lladrovci izjavio je da Evropa nema ni moć ni mogućnost da natera Srbiju na konačni sporazum i da bez SAD ne očekuje ni brzo ni ispravno rješenje, prenosi Bota Sot.

"Srbija ne razumije jezik jednakosti u obavezama i odgovornosti za sporazum, ne razumije naše pravo, niti očekujem da odustanu od kolonijalističkog mentaliteta, ali, uz američko opredjeljenje, očekujem da se dnevni red razjasni", rekao je Lladrovci.

On je naveo da dijalog o konačnom sporazumu ne bi trebalo da se pretvori u račune za struju, naljepnice ili znakove.

"Mi smo nezavisni i branićemo svoju nezavisnost od svakog zadiranja Srbije ili bilo koga", kaže Lladrovci.

On smatra da je politička situacija na Kosovu osjetljiva i da treba dati prioritet konačnom sporazumu sa Srbijom uz, kako je naveo, obostrano priznanje.

Upitan o procesu protiv bivših lidera PDK i OVK Hashima Thaçija i Kadrija Veselija, koji su u Specijalnom sudu optuženi za ratne zločine, Ladrovci je naveo da je taj proces koji se odvija u Hagu nepravedan.

"Snažno vjerujem u nevinost Hashima Thaçija, Kadrija Veselija i drugih. Čvrsto vjerujem da ni oni koji su tamo, ni Kosovo, nisu zaslužili teret optužbi. Biće potrebne godine da se one opovrgnu. Monstruozne optužbe da su naši oslobodioci i vođe 'bili udruženi zločinački poduhvat' dovoljno govore o ovoj optužbi. To govori i o autorstvu optužbi. Naš rat je bio pravedan i vođen je u skladu sa međunarodnim normama, niko nikada neće moći da ga ukalja", naveo je Lladrovci.

Govoreći o stanju u Drenasu, Lladrovci je izrazio razočaranje vladom, jer je očekivao veću podršku opštini koju vodi.

Lladrovci je rekao da se mali deo projekata realizuje, ali da većina njih kasni. Kaže i da se  projekti otkazuju i čeka se na izdvajanje iz budžeta.

"Očekivao sam više od Vlade, ali se nadamo da će se više uraditi za našu opštinu. Stepen bezbjednosti, zdravstvo, obrazovanje su na pravom nivou i radimo bez prestanka", naveo je Lladrovci u intervjuu za Bota Sot, govoreći o stanju u opštini Drenas.

Kako je naveo, opština Drenas nije dobila pravu pomoć i vlada bi trebalo da radi više nego prethodne vlade, jer je već na pola mandata i nema vremena za čekanje.

Prema njegovim riječima, najveći izazov u opštini je je ekonomska situacija i odlazak mladih, obezbjeđenje pijaće vode, kašnjenja u izgradnji puta, obilaznice i kolektora otpadnih voda.

Lladrovci je naveo da građani te opštine zaslužuju izgradnju poslovnog centra i stadiona.

Izvor: Bota Sot/Kosovoonline