Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Shqiprim Pula izjavio je da je posjeta specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara signal da se ulažu napori kako bi se Vlada Albina Kurtija podstakne da ponudi ideje za rješenja u dijalogu sa Srbijom, prenosi Klan Kosova.

"Periodični dolasci američkog izaslanika pokušaj su da se ohrabri Vlada Kosova da ponudi kreativne ideje za rješavanje tema koje godinama ne mogu da riješe", rekao je Pula.

Prema njegovim riječima, svaku posjetu Kosovu treba shvatiti kao neku vrstu pritiska, jer na tim sastancima ima konkretnih zahteva.

Pula je naveo da će Vlada Kosova morati da iznese kreativne ideje za dugoročno rješenje.

"Mi moramo da ponudimo veoma kreativne ideje, kako bi se te ideje razradile i za drugu stranu i za zvanični Brisel", rekao je Pula.

Analitičar Nexhmedin Spahiu ocjenio je da su posete Escobara pritisak na Srbiju po pitanju Kosova.

Prema njegovim riječima, Kosovo sada ima vrijeme koje treba da iskoristi da dobije priznanje od Srbije.

"Sam dolazak Escobara u Prištinu je pritisak za Beograd. Odlazak u Beograd je isto pritisak za Beograd. Sada je najpovoljniji slučaj kada Kosovo mora da sklopi konačni sporazum sa Srbijom, pa je zbog toga čest dolazak u cilju da Beograd prihvati sporazum", naveo je Spahiu.

Kako je dodao, najveći pritisak na Beograd da prizna Kosovo dolazi iz SAD.

"Mala država, ma koliko pritiskala, nema uticaja kao kada to radi, na primjer supersila. Amerika je tvorac države Kosovo i očekuje se da će proces državnosti Kosova u međunarodnom aspektu biti doveden do kraja", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova