Sporan član prijedloga

Poslanici opozicionih partija na Kosovu nisu promjenili stav u vezi sa Građanskim zakonikom, koji nije usvojen u prvom čitanju u skupštini u martu zbog odredbe koja ostavlja mogućnost da se novim zakonom predvide istopolne zajednice, prenosi Reporteri.

Opozicija traži izmenu tog člana zakonika protiv koga su u martu glasali i pojedini poslanici vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje.

Iako je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku izjavio da je potrebno usvajanje Građanskog zakonika, traži od vlade da izađe sa potrebnim izmenama kako ne bi ostali taoci nekih članova zakonika.

"Smatram da je građanski zakonik veoma važan i smatram da treba glasati o građanskom zakoniku. Naravno, znamo stavove svih i oni su javni. Dok ne dođe do promjene u tom aspektu, ne mijenjam stav", rekao je Lushtaku.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je da je ta stranka bila sasvim jasna i da neće glasati za Građanski zakonik.

Prema njegovim riječima, o ovom pitanju su dobili i mišljenja biračkog tijela.

"Alijansa za budućnost Kosova je bila prilično jasna. Nećemo glasati o Građanskom zakoniku. Imamo razloge i konsultovali smo biračko tijelo i dobili odgovor da ne glasamo o Građanskom zakoniku", naveo je Lekaj.

Lekaj kaže da će glasati za usvajanje tog zakonika ako vlada promjeni, po njima, sporan član tog prijedloga.

Na proljećnom zasjedanju poslanici nisu usvojili Građanski zakonik, a od ukupno 120 poslanika u sali je tada bilo svega 77 poslanika.

Od njih je u glasanju učestvovao 61 poslanik, od kojih je 28 glasalo "za", 29 je bilo protiv, dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri