Uraditi što prije...

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomáš Szunyog izjavio je da je razočaran što Građanski zakonik nije dobio podršku skupštine u prvom čitanju i da se nada da će taj propis biti što prije ozbiljno razmatran i usvojen u Skupštini Kosova, prenosi Reporteri.

Szunyog je u intervjuu za Kosovo press izrazio razočaranje načinom na koji je taj zakon tretiran u u Skupštini Kosova, kada poslanici skupštine, među kojima i nekoliko poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje, u martu nisu usvojili Prijedlog građanskog zakonika koji, između ostalog, predviđa mogućnost donošenja posebnog zakona o zajedničkom životu istopolnih partnera.

"Prilično smo razočarani načinom postupanja u prvom pokušaju da zakon prođe kroz Skupštinu, nadamo se da će se ovaj zakon što prije naći u Skupštinu i biti ozbiljno razmatran i usvojen. Građanski zakonik je svakako dio zakonodavstva i najvažniji zadatak poslije Ustava, to je tekst koji ima oko 1.500 članova koji se odnose na sve građanske aktivnosti. Mijenja pitanja koja su bitna u vezi sa nasleđivanjem, vlasništvom. Ne vidim zašto nije mogao ranije da bude usvojen. Mislim da to treba da se uradi što je prije moguće", kaže Szunyog.

Govoreći o borbi proti korupcije, Szunyog je naveo da za to postoji politička volja kosovskih institucija, ali da je potrebno da se poveća broj policijskih aktivnosti i da ih prati veći broj krivičnih gonjenja, više kazni i oduzimanja imovine stečene krivičnim delima.

"Politička volja postoji, još bismo voljeli da vidimo i povećanje aktivnosti policije i drugih agencija za provođenje zakona, ali ono što bismo željeli da vidimo još više je da ove aktivnosti i ove akcije policije treba da budu praćene većim brojem krivičnih gonjenja i kažnjavanja počinilaca, kao i oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom. Prema tome, mislim da je trend dobar, pozitivan, ali bismo voljeli da vidimo više pravosnažnih kazni i konačnu konfiskaciju imovine", kaže Szunyog.

Što se tiče procesa provjere u pravosuđu, šef Kancelarije EU na Kosovu kaže da je ovogodišnji izvještaj Evropske komisije pozitivan po ovom pitanju jer su dobili garancije da će Kosovo da primjeni preporuke Venecijanske komisije za taj proces.

"Imamo garancije Ministarstva pravde i cele vlade da će Kosovo da primjeni preporuke Venecijanske komisije. Dakle, za nas je glavna poruka da se radi u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije, međunarodne organizacije koja postavlja najviše standarde širom EU. I iz ove perspektive vidimo pozitivne pomake", rekao je Szunyog.

On, međutim, smatra da se nedovoljno koriste postojeći alati u pravosudnom sistemu koji se odnose na proveru integriteta, kontrolu performansi i kvaliteta.

"Zbog toga bismo željeli da se sadašnji instrumenti koji su dio sistema koriste češće i efikasnije i to je nešto gdje smo voljni i spremni da pomognemo", rekao je Szunyog.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri