Ekspert za balkanska pitanja

Ekspert za balkanska pitanja Florian Bieber smatra da bi njemačko-francuski predlog otvario put za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uz odlaganje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije, prenosi Koha.

„Mislim da je inicijativa koja ima za cilj da pruži novu dinamiku procesu više nego dobrodošla. Ne znamo sve detalje. Postoji ideja o odlaganju priznanja Kosova od strane Srbije, a istovremeno pokušava se da se utre put za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a vidjeli smo kretanja u tom pravcu, posebno kada je u pitanju Savjet Evrope. Tako da sve ovo govori o plodonosnoj akciji“, rekao je Bieber.

Stručnjak za međunarodne odnose Seb Bytyqi smatra da će njemačko-francuski prijedlog uticati na to da se dijalog nađe u završnoj fazi.

„Mislim da se ne bavimo nečim konkretnim, sa konkretnim rješenjem koje se može prihvatiti ili odbaciti. Više se bavimo grupom ideja, možda nedovoljno definisanih, ali koje služe za sljedeću fazu dijaloga, a pošto Kosovo ima interes da se dijalog što prije završi i da je pokazalo tu spremnost, vjerujem da neće da se suprotstavi ovoj novoj orijentaciji dijaloga“, izjavio je Bytyqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore