Izmjena Krivičnog zakona

Predsjednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bexhet Shala je ocjenio nelogičnim i neustavnim prijedloge za izmjenu Krivičnog zakona Kosova koji se odnose na dodatne kazne za počinioce krivičnih djela silovanja, seksualnog zlostavljanja i nasilje u porodici, prenosi Koha.

Predloženim izmjenama, dodatne kazne podrazumevaju zabranu kandidovanja za javne funkcije, zapošljavanja u javnim ustanovama, dobijanja vozačke dozvole, učešća na javnim licitacijama i zabranu prijavljivanja kao strateškog investitora.

Shala je u rekao da Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda nije protiv pooštravanja kazne, ali se protivi represivnim mjerama.

"Mi smo prije za stvaranje preventivnih mehanizama i jačanje postojećih koji se bave ovim slučajevima, policije, tužilaštva i sudova, povećanje broja onih koji se bave ovim predmetima, ubrzanje procesa rješavanja ovih slučajeva. Ovim predloženim stiče se utisak da se traži isključivo represivna alternativa u trenutku kada se za većinu krivičnih djela pritvor smatra krajnjom mjerom. Tek kada se iscrpe sve opcije, određuje se pritvor. Traži se liberalizacija ili humanizacija postupanja prema licima lišenim slobode, jer se mora voditi računa da država hapšenjem ili osudom lica koje je počinilo krivično djelo nema namjeru da mu se osveti, već da ga izoluje na neko vrijeme, da mu priliku da se popravi i vrati u društvo kroz reintegraciju", rekao je Shala.

Shala kaže da sve dok postoji porast broja slučajeva, Savjet preporučuje pooštravanje kaznenih mjera na određeno vrijeme i dodaje da po ovom pitanju ima nepotrebnih "političkih zavrzlama" i da aktuelna vlast pada pod uticaj javnog mnjenja.

"Ni javnost, ni politika ne mogu uticati na donošenje odluka tužilaštva i sudova. To je izuzetno velika kampanja protiv sudova i tužilaštva. Istina je da je u prošlosti bilo uticaja politike, ali ne u tolikoj mjeri da se direktno proziva sud i tužilaštvo i da sada odbacujete posao koji su do sada radili”, rekao je Shala.

Prema njegovim riječima, nema smisla da se osobi koja je osuđena za nasilje u porodici oduzima vozačka dozvola.

"Pooštravanje kaznenih mjera je najbolje preventivno sredstvo. Međutim, ako je među zahtjevima da osuđenom ne treba ni skraćivanje kazne ni druge privilegije, to je u potpunoj suprotnosti sa zakonom o krivičnim sankcijama. Kako može da se vrati kao zdrav u društvo ako mu sve uskraćuješ. Koji je njegov motiv da se poboljša. Ovo je građansko poniženje", rekao je Shala.

Shala je takođe rekao da uprkos debati o ovom pitanju, vlast gura samo one prijedloge koji im idu u prilog. Prema njegovim riječima, izmene i dopune Kodeksa ne štite žrtve.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore