Pritisak na Kosovo

Na održanom sastanku u Evropskom savjetu saopšteno je da Francuska uslovljava proces liberalizacije viza za Kosovo operacionalizacijom sistema za sigurnost u Evropi (ETIAS), za koji Evropska unija od 2016. nije donela zakonske akte, prenosi Bota sot.

Iako se vjeruje da su ovaj prijedlog dali francuski zvaničnici, podržavaju ga još najmanje četiri zemlje poput Švedske, Belgije, Holandije i Španije. Stoga se ovaj prigovor ocjenjuje kao pritisak na Kosovo u dijalogu sa Srbijom, da učini ustupke srpskim zahtevima.

Profesor Muhamet Kelmendi kaže da pravi uzrok nije uslov Francuske, već dijalog sa Srbijom.

"U kontekstu viza, od strane Francuske i pet evropskih zemalja, koje nisu priznale Kosovo, s vremena na vrijeme su iznošeni razni uslovi. Mora se reći da liberalizacija viza za Kosovo uglavnom zavisi od dijaloga sa državom Srbijom. To je razlog zašto nema vizne liberalizacije“, navodi Kelmendi.

Dodaje da je Kosovo već ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, ali da je uzrok dijalog.

"Prošle su četiri godine od kada je Kosovo ispunilo sve uslove, a vize nisu ukinute. To pokazuje da je razlog negdje drugdje. I ovdje je razlog dijalog sa Srbijom. Ovo ne bi trebalo da se radi”, kaže Kelmendi.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot