Generalni sekretar NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je sinoć, poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica Alijanse u Briselu, da je na sastanku bilo novih najava nekih zemalja da se pojača podrška misiji Kfor i kazao da je vidno povećanje tenzija na Kosovu, ne samo u vezi sa pitanjem registarskih tablica, prenosi RTV.

Stoltenberg je rekao da trupe Kfora podržavaju napore diplomata Evropske unije da ostvare napredak u dijalogu Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

"Zapadni Balkan je region u Evropi gdje Evropska unija i NATO veoma blisko sarađuju. Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata, prvo u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu. Imamo svoje prisustvo, misiju Kfora na Kosovu. Saveznici su posvećeni da nastave, da doprinose snagama", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara sa Zapadnog Balkana, preneo je Tanjug.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekao je da je u pitanju jedna od zemalja koje su na putu ka članstvu u NATO, što Alijansa podržava, ali je istakao da će ta odluka na kraju biti odluka BiH. Dodao je da ta odluka mora da bude nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer "NATO poštuje odluke svih zemalja koje same biraju svoj put".

Izvor: RTV/Tanjug