Niz zahtjeva

Francuska želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora.

Ovo je, kako se saznaje izneo francuski predstavnik na sastanku Radne grupa za vize 13. oktobra, koja po prvi put razmatra preporuku Evropske komisije o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Francuski predstavnik je još izneo niz zahteva koje bi Kosovo trebalo da ispuni kako bi se nastavilo sa relevantnim procedurama. Među zahtevima, kako se saznaje je sporazum o readmisiji i usklađivanje viznog režima sa Evropskom unijom (EU).

Nakon rastuće zabrinutosti zbog terorizma i migrantske krize, evropski zvaničnici već dugo pozivaju na bolje upravljanje u kontroli ljudi koji ulaze na granice EU.

Putem ovog sistema za odobravanje putovanja prikupljaće se i ažurirati neophodne informacije kako bi se dokazalo da osoba ne predstavlja pretnju po bezbednost. ETIAS bi trebao da se aktivira početkom naredne godine a prema planu, bio bi poptuno operativan do kraja 2023.

Domaćin sastanka, češko Predsedništvo Unijom je dalo nedelju dana roka da sve zemlje koje imaju neku primedbu podnesu to napismeno do 21 oktobra.

Osim rezervi koje je iznela Francuska, tvrde izvori RSE, niko od država članica se nije izjasnilo protiv vizne libreralizacije za Kosovo.

Radna grupa će se ponovo vratiti ovom pitanju u jednom od narednih sastanka, ali ne pre novembra.

Početak zakonodavnih procedura

Sastanak u sredu je označio početak zakonodavnih procedura, koje bi trebale voditi ka odluci o viznoj liberalizaciji. Sastanku su prisustvovale i diplomate zemalja članica EU koji se direktno bave pitanjima Zapadnog Balkana.

Radi se o grupi stručnjaka, koji će razmenjivati mišljenja o preporuci Evropske komisije, koja od 2018. godine tvrdi da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

Ovo je biti prvi put da Savet EU zvanično raspravlja o liberalizaciji viza za Kosovo jer je 2016. godine prvi put dato pozitivno, ali uslovno mišljenje Evropske komisije za ispunjavanje kriterijuma od strane Kosova. Tada je preostalo da se ispuni uslov ratifikacije demarkacije granice sa Crnom Gorom, kao i ubedljivi rezultati u borbi protiv organizavnog kriminala i korupcije.

Evropska komisija je 2018. godine konačno zaključila da su svi kriterijumi ispunjeni i preporučila uvrštavanje Kosova na listu zemalja čijim građanima nisu potrebne vize za putovanje u zemlje koje pripadaju Šengen zoni.

Diskusija i o izveštaju za Kosovo

Na Radnoj grupi u sredu se našao i ažuriran izveštaj Evropske komisije, koji je ova institucija predala prošle nedelje a u kojoj se podvlači da je preporuka o ukidanju viznog režima "u potpunosti važeća".

Evropska komisija je i u poslednjem godišnjem izveštaju potvrdila da je Kosovo ispunilo kriterijume i zatražilo je od Saveta Evropske unije (EU) da se "hitno" pozabavi ovim pitanjem.

Prema procedurama u evropskim institucijama, nakon što Evropska komisija preporuči viznu liberalizaciju za jednu zemlju, proces odlučivanja se vodi na dve piste - na nivou Evropskog parlamenta i Saveta ministara EU.

Parlament je u više navrata glasao za viznu liberalizaciju, ali je pitanje stalo na političkom nivou, odnosno Savetu EU zbog nedovoljne političke volje među državama članicama.

Za ukidanje viznog režima se u Savetu EU glasa kvalifikovanom većinom, kada trebaju da glasa 55 od sto država članica, koje odražavaju 66 od sto celokupne populacije EU.

Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u Šengen zoni i čeka na ovaj korak već dekadu, jer je Mapu puta o ukidanju viza dobilo još 2012. godine.

Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija imaju viznu liberalizaciju od decembra 2009. godine, a Bosna i Hercegovina i Albanija su to dobili godinu dana kasnije, u decembru 2010.