Novi pristup

"Tačno je da postoji prijedlog savjetnika predsjednika Macrona i kancelara Scholza“, potvrdila je ministrica inostranih poslova, Donika Gervalla za Klan Kosova.

Izaslanici francuskog predsjednika i njemačkog kancelara posjetili su 9. septembra Prištinu, potom i Beograd, a ubrzo zatim začuli su se nezvanični navodi o postojanju novog plana za rješavanje kosovskog pitanja.

Danas, tačno mjesec dana nakon ove posjete, kako javlja Klan Kosova, kosovska ministrica inostranih poslova Donika Gervalla potvrdila je da postoji francusko-njemačka ponuda.

Ona je, međutim, komentarišući ranije izjave srbijanskog predsjednika u vezi sa navodnim dokumentom, kazala da to što Vučić tvrdi da jedna tačka Srbiji obezbjeđuje mjesto u EU u poređenju sa mjestom za Kosovo u UN istina "samo 10 odsto", piše ovaj medij.

"Tačno je da postoji prijedlog savjetnika predsjednika Macrona i kancelara Scholza. Ono što je predsjednik Vučić rekao o stolici u UN nije tačno, jer je prijedlog rađen sa sasvim drugom svrhom, nema tačaka 1, 2, 3, 4, 5…“, izjavila je Gervalla.

Podsjetimo, desetak dana nakon posjete izaslanika francuskog predsednika i njemačkog kancelara, Albanian Post objavio je dokument navodeći da je riječ o planu za novi okvir sporazuma koji je sačinjen nakon angažovanja dvojice savjetnika.

Ovim planom je predviđeno, između ostalog, da se 2023. godine potpiše drugi sporazum o normalizaciji odnosa, kojim bi Srbija faktički prihvatila realnost Kosova kao nezavisne države, te da u kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada je EU spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, dođe do sporazuma o uzajamnom priznavanju, koji bi bio preduslov za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Dokumentom o navodnom novom okviru dijaloga predviđeno je i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama kroz četiri faze, uključujući EU i Ujedinjene nacije.

U međuvremenu je predsednik Srbije komentarišući navodni dokument o novom okviru dijaloga potvrdio da su mu savjetnici iz Njemačke i Francuske "doneli neki papir", ali i ne da je riječ o istom dokumentu, jer ga je, kako kaže, odbio.

On je tada ujedno kazao da Srbija ne može da prihvati kao realnost da Kosovo bude dieo UN-a.

Sa druge strane, premijer Albin Kurti je na konferenciji održanoj 21. septembra u Prištini opisao non-paper kao dokument bez autorstva i odbio da dalje komentariše.

"Nije ni korisno ni ispravno komentarisati dokumente bez autora", rekao je Kurti. On je naglasio da su samo dokumenti proizvedeni u Briselu zvanični i da se mogu komentarisati.

EU je potom negirala da je takozvani non-paper koji je objavljen 18. septembra na "Albanian Post“ portalu autentičan.

"Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo vidjeli takav dokument i ne dolazi od tima EU koji se bavi dijalogom“, naveo je Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Evropske unije, a objavio Prishtina Insight.

Vučić je međutim, juče potvrdio da "na stolu ima prijedlog dve velike sile – Njemačke i Francuske“.

Iako ne može da objavi papir jer nije javan, suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije i institucije, uključujući i Ujedinjene Nacije. Srbija bi za uzvrat dobila brzi ulazak u EU i značajne ekonomske koristi, kazao je Vučić uz navode da ipak ni to nije precizno definisano.

Još jednom je poručio da Srbija to neće da prihvati, ali nije saopštio da li će i kakve poteze povući kako bi spriječio ulazak Kosova u UN.