Predsjednica Kosova

Današnji izazov u odnosu na srpsku zajednicu nije to što Albanci prave prepreke, današnji izazov su kriminalne bande na sjeveru koje Vučić plaća, podstiče i podržava, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani u Pragu po završetku Samita Evropske političke zajednice, prenosi Albanian post.

Osmani je to rekla na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje da li će Kosovo imati modalitet za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Ona je dodala da "konfrontacija sa Srbijom nije samo politička, već je i konfrontacija vladavine prava".

"Nećemo se predati kriminalnim bandama", rekla je Osmani.

Navela je i da nikome nije u interesu da ima Republiku Srpsku.

"Modalitet za nas je Ustav Republike Kosovo, on je alfa i omega svakog djelovanja. Odluka Ustavnog suda koja utire put napred i koja utvrđuje da takvi mehanizmi ne mogu biti ni etnički, niti imati izvršna ovlašćenja. Oni ne mogu čak ni da stvore nivo vlasti koji bi bio u suprotnosti sa Ustavom. Dakle, to su naši principi", dodala je ona.

Osmani je navela da je na trilateralnom sastanku sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom pokrenula pitanje liberalizacije viznog režima i članstva Kosova u Savjetu Evrope, "kao dve teme koje treba gurnuti napred".

"Razgovarali smo i o dijalogu. Ja sam predstavila crvene linije Kosova", rekla je Osmani.

Takođe, navela je da se sastala i sa premijerima Slovačke i Grčke, koje ne priznaju Kosovo.

"Imala sam priliku da tražim podršku od premijera Slovačke i Grčke, ove dvije zemlje nikada nisu blokirale viznu liberalizaciju za Kosovo. Tražila sam njihovu podršku po nekim pitanjima, ali sačekaćemo njihovu odluku. Očekujemo da ćemo 13. oktobra čuti ove države kako nas glasno podržavaju", rekla je Osmani.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline