A plate nema!

Ministarka prosvete Arberie Nagavci čestitala je Svjetski dan prosvetnih radnika i istakla da je namjera ministarstva koje vodi da podigne svijest o važnosti uloge učitelja širom svijeta.

Nagavci je na Facebooku navela da Ministarstvo prosvete radi na boljoj organizaciji sektora obrazovanja.

„Maksimalno smo angažovani na regulisanju sektora obrazovanja, za koji smo utvrdili da je veoma deficitan u svim aspektima funkcionisanja, jer je tokom godina gotovo najviše pogođen i još uvijek trpimo posljedice. I očigledno, krivci nisu nepoznati. Vi to znate, dragi nastavnici, kao i svako od nas“, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, prioritet je unapređenje kvaliteta obrazovanja, prilagođavanjem pravne i fizičke infrastrukture.

Kako je dodala povećanje plata za nastavnike koje je predloženo u Zakonu o platama je opravdano i dokaz je posvećenosti aktuelne vlasti prosvetnim radnicima.

„To je naš odgovor na podsticaj za dobar rad. Prosvetni radnici zaslužuju pristojnu nadoknadu i to je zagarantovano. Vaš veliki rad na vaspitanju generacija niko ne može i ne sme da dovede u pitanje. Nastava nije laka, ali rad sa učenicima je odgovornost, a mi smo tu odgovornost povjerili vama“, istakla je Nagavci.

Inače, nakon mjesec dana štrajka prosvetnih radnika, nova školska godina počela je na Kosovu 3. oktobra. Međutim, nastavnicima nije isplaćena plata za septembar, što prema najavi Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, može dovesti do ponovnog protesta prosvetnih radnika. Ministar finansija Hekuran Murati ponovio je danas da Vlada Kosova neće uplatiti mjesečne zarade nastavnicima.

Ujedinjeni sindikat obrazovanje takođe je istakao da se ne slaže sa odlukom Nagavci da izgubljeni časovi budu nadoknađeni.

Izvor: Kosovo Online