To je nemoralno

Demokratski savez Kosova smatra da Vlada Kosova nema zakonsko i moralno pravo da ukine plate nastavnicima, i dodaje da to mogu da učine jedino opštine kao osnovna jedinica samouprave na Kosovu, prenosi Telegrafi.

Demokratski savez Kosova saopštio je da prema Zakonu o štrajku, organizatori štrajka ne mogu biti disciplinski ili materijalno kažnjeni.

„Vlada se poziva na član 18. Zakona o štrajku, potpuno ignorišući član 13. koji govori o zaštiti zaposlenih tokom štrajka. U ovom članu se izričito navodi da se protiv organizatora štrajka, učesnika štrajka i drugih zaposlenih koji podržavaju štrajk ne mogu preduzeti disciplinske ili materijalne mjere“, navodi se u saopštenju LDK.

Prema njihovim riječima, neisplaćivanje zarada u vrijeme krize je nemoralno.

„Ovo nije novac vlade pa da sa njim radi šta hoće, i da ga koriste kao osvetu nastavnicima. U vrijeme kada je inflacija dostigla 20 odsto, a građani su već u krizi, vlast ostavlja bez plata 23.173 nastavnika. Neprihvatljivo je da čim se zatvori jedna kriza, otvori se druga“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje vlada tim merama osiromašuje porodice i ako nastavi ovim tempom, povećaće broj podnosilaca zahtjeva za socijalnu pomoć.

"Sa inflacijom dolazi do smanjenja plata u mandatu ove vlade, dok je najnovijim revanšom došlo do smanjenja prihoda za preko 23.000 porodica”, zaključuju iz LDK.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi