Profesor ustavnog prava

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu smatra da bi, ukoliko dođe do konačnog sporazuma sa Srbijom, o njegovom usvajanju građani trebalo da se izjasne na referendumu, prenosi Ekonomija onlajn.

Baraliu kaže da je za referendum na Kosovu potrebno doneti poseban zakon.

"Od kada je na snazi Ustav Kosova, postoji Zakon o referendumu, ali ostaje da se reguliše pitanje njegovog održavanja kao najdirektnijeg modela ostvarivanja demokratije od strane naroda. To se do sada nije desilo iz razloga što političke elite nisu imale interes i volju da mi imamo takav zakon", rekao je Baraliu.

Baraliu je ocjenio da bi i u Srbiji takvo pitanje zahtjevalo referendum.

"Apsolutno je neophodno da imamo zakon o referendumu i to mora da bude zahtjev civilnog društva i akademskog svijeta, a posebno stranke na vlasti, da svako pitanje, a posebno završetak dijaloga, prođe kroz referendum. Srbija je upozorila da će pitanje bilo kakvog važnog sporazuma proći kroz referendum", rekao je.

Direktor Kosovskog instituta za pravo Ehat Miftaraj kaže da referendum može biti održan ako se postigne sveobuhvatan dogovor između političkih subjekata, jer je za njegovo usvajanje potreban značajan broj glasova.

"Iako je Ustav definisao neke situacije kroz koje se one mogu regulisati referendumom na Kosovu, političke partije još nisu uspjele da donesu zakon o referendumu. Ustav Kosova pominje, na primjer, da se referendumom mogu regulisati pitanja u vezi sa suverenitetom Kosova“, rekao je Miftaraj.

Pominjući inicijativu bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, Miftaraj kaže da je taj model podrazumevao nekoliko hiljada potpisa i da je do danas ostao u skupštinskim fiokama.

"Zakonom se moraju utvrditi uslovi, kriterijumi i procedure kako se referendum može održati. U nacrtu zakona iz 2018. godine, koji nikada nije usvojen u Skupštini Kosova, za pokretanje referenduma bilo je potrebno 100.000 potpisa, ali taj broj se može smanjiti na 20.000 ili 50.000, u zavisnosti kako to definišu političke partije u Skupštini. Na referendumu se tada mogu definisati oblasti koje mogu biti pogođene ovim referendumom, koje su od interesa za građane i za državu koja može dobiti podršku građana putem referenduma", rekao je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online