Za period od 2019. do 2022. godine

Institucija Obmudsmana zatražila je od Ministarstva spoljnih poslova Kosova da javno objavi troškove za gorivo diplomate Prindona Sadriua, supruga predsjednice Kosova Vjose Osmani, u periodu od 2019. do 2022. godine, prenosi Gazeta express.

Ombudsman je takođe utvrdio da Ministarstvo na čijem je čelu Donika Gërvalla-Schwarz nije ispunilo obavezu da omogući uvid u javna dokumenta listu „Insajderi“.

„Ombudsman nalazi da u slučaju podnosioca pritužbe Ministarstvo spoljnih poslova i veza nije ispunilo svoje obaveze u pogledu odredbe, odnosno dozvole za pristup javnim dokumentima u skladu sa zahtjevom podnosioca pritužbe, što je zagarantovano domaćim aktima i međunarodnim instrumentima“, ističe se u saopštenju Ombudsmana.

Kako se dalje navodi, Ombudsman će sačekati pismeni odgovor za koje Ministarstvo ima rok od 30 dana, nakon čega će odlučiti o konkretnim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa predmetnim slučajem.

Ministarstvo spoljnih psolova je nedavno zbog netransparentnosti kažnjeno sa 13.000 eura od strane Agencije za informacije i privatnost.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express