Uspješno rješenje

Premijer Albin Kurti izjavio je danas da je Kosovo pokazalo uspjeh u suočavanju sa pandemijom kovid-19 i da taj uspjeh daje idealnu priliku da se istakne značaj dobre promocije zdravlja i obrazovanja, prenosi Ekonomija onlajn.

On je na otvaranju treće regionalne konferencije o unapređenju zdravlja i obrazovanja rekao da je trenutno  jedan od glavnih izazova zdravstvenih ustanova upravo u oblasti promocije i edukacije jer je neophodno da se nađe način da se uspjeh postignut tokom pandemije ponovi u borbi protiv drugih bolesti.

Kurti je dodao da je glavni izazov u ovom pravcu kako obrazovati građane da naprave prave promjene u svom svakodnevnom životu, kako bi sprečili ozbiljne hronične bolesti koje se mogu razviti 10 ili 20 godina kasnije.

Uspješno rješenje, dodao je on, ovog problema bi spasilo stotine života i imalo ogroman pozitivan uticaj na dugoročno javno zdravlje.

Inače, na Kosovu je trenutno aktuelan štrajk prosvetnih radnika, koji traže veće plate, a zbog koga još uvijek nije počela školska godina u osnovnim i srednjim školma.

Pored toga, najavljuju se štrajkovi u privatnom sektoru, ali i zdravstvu koje se suočava sa velikim problemima zbog odlaska velikog broja zdravstvenih radnika u inostranstvo.

Pored toga, gotovo svakodnevno sttručnjaci upozoravaju na manjak određenog medicinskog osoblja, posebno anesteziologa i medicinskih tehničara, a mnogi se žale i na svoj status i male plate.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online