Paket sporazuma sa Srbijom

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Llulzim Peci smatra da bi Vlada Kosova trebalo da osnuje Zajednicu srpskih opština u okviru međunarodnih obaveza koje je preuzela, prenosi RTK.

"Pitanje Zajednice nije vezano za konačni sporazum i Kosovo ima međunarodnu obavezu da to sprovede, Vlada Kosova nema pravo na odbijanje. Međutim, mislim da je u interesu Kosova da se to uradi sa konačnim paketom sporazuma sa Srbijom, jer ako postoji politička volja, taj dogovor može da se postigne u roku od šest mjeseci“, izjavio je Peci.

Analitičar Drizan Shala smatra da ukoliko bi došlo do eskalacije situacije na sjeveru Kosova nakon isteka roka za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama, da se onda može očekivati da će Srbi sa sjevera, uz podršku Beograda, pokrenuti političke aktivnosti za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Beograd i kriminalne strukture koje predvodi zvanični Beograd na sjeveru Kosova, spremne su da, pored radnji koje štete proširenju službenih ovlašćenja Policije Kosova u tom dijelu zemlje, dovedu i do razvoja na političkom nivou, gdje će biti potreban i angažman Unmika u cilju stvaranja Zajednice i u tom aspektu vlada mora da bude na oprezu“, rekao je Shala.