Poslanica LDK

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hykmete Bajrami smatra da su netačne tvrdnje premijera Albina Kurtija da je sa vladom Samoopredjeljenja Kosovo postiglo najveći ekonomski rast u regionu, prenosi Albanian post.

„2021. godina je bila postpandemijska godina, tako da se ekonomski rast uopšte ne pripisuje Vladi“, navela je Bajrami.

Takođe je rekla da ne stoji izjava Kurtija da su prihodi Carinske i Poreske uprave Kosova porasli tri puta više od rasta bruto domaćeg proizvoda.

„Prihodi su povećani kao rezultat povećanja cijena. Prema podacima Svjetske banke, inflacija na Kosovu je veća od 19 odsto. Po inflaciji smo prvi u regionu“, dodala je Bajrami.

Kurti je u svoje uspjehe uvrstio i sporazum sa američkom Millennium Challenge Corporation (MCC), a Bajrami kaže da taj sporazum inicirala bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

„Budite hrabri i recite hvala bivšoj predsjednici Jahjagi. Mustafina vlada je ispunila sve uslove koje je postavio MCC. Vaša vlada ima samo jednu „zaslugu“ - promjenu raspodele sredstava sa projekta gasifikacije na baterije“, poručila je poslanica LDK.

Prem njenom mišljenju, statistika koju je Kurti izneo o borbi protiv šverca nema nikakvog značaja.

„Dajte imena premijeru! Ko su šverceri, koliko ih ima, da li su u zatvoru jer ova statistika nema smisla”, rekla je ona.

Kosovo je, prema riječima Bajrami, jedina zemlja u regionu koja se suočava sa restrikcijama struje, ima dvocifrenu inflaciju, gdje  320.000 đaka već mjesec dana ne ide u školu i dio javne uprave ne radi zbog generalnog štrajka. Ekonomija je, kako navodi, zavisna od Srbije jer je iz Srbije povećan uvoz, a zdravstvo nastavlja da se urušava odlaskom ljekara u Njemačku.

To su neki od propusta Vlade Kosova za 18 mjeseci o kojima bi, smatra Bajrami, premijer Kosova morao da se izjasni.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post