Poslanik PDK

Zamjenik predsjednika skupštine i poslanik PDK Enver Hoxhaj izjavio je da vlada Albina Kurtija ne želi sporazum sa nastavnicima o prekidu štrajka u prosveti, već želi njihovo potčivanje.

"Vlada i premijer Kurti svojom tvrdoglavošću ne nude privremeno rješenje, ne zato što slede politiku štednje, već zato što vode politiku potčinjavanja! Problem sa štrajkom nije stvar finansijske škrtosti, već autoritarnog razmišljanja. Takav način razmišljanja ne vidi dijalog sa sindikatom kao platformu za politička rješenja. Ona ne veruje u kompromis kao način za rješavanje problema u demokratiji, ali vjeruje u politiku potčinjavanja", naveo je Hoxhaj na Facebooku.

Hoxhaj je rekao da se danas navršavaju četiri nedjelje kako je 320.000 učenika i 23.000 nastavnika izgubilo 23 dana nastave od 185 dana školske godine i da je do danas izgubljeno više od 2.100.000 sati rada za nastavnike i učenike.

"Veliki gubitak sa višedimenzionalnim posljedicama po društvo i pedagoški učinak učenika! I sve to iz jednog jedinog razloga: nepostojanja političke volje vlade da obezbjedi rješenje za nastavnike! Od vitalnog je značaja za svakog učenika i za cijelo Kosovo da se postigne dogovor između Vlade i sindikata", rekao je Hoxhaj.

On smatra da je od vitalnog značaja da se zaustavi "divlja" kampanja i "ocrnjivanje"nastavnika koji su izloženi, kako je naveo, optužbama i vređaju na najniži način koji je albanski nastavnik na Kosovu ikada doživio.

Hoxhaj je naveo da je PDK pozvala na parlamentarnu debatu da se učenici vrate na nastavu i da se prekine štrajk, ali da je vladajuća većina odbila njihovo predlog za rješenje porblema u vezi sa štrajkom.

Izvor: Kosovo Online