Traži prekid

Američka privredna komora reagovala je na nastalu situaciju u obrazovnom sektoru i štrajk nastavnika koji je u toku, i izrazila zabrinutost zbog nastale situacije, prenosi Lajmi.

"Američka privredna komora na Kosovu izražava duboku zabrinutost u vezi sa nastavkom štrajka nastavnika javnog sektora u četvrtoj nedjelji početka školske godine, kao i nedostatkom volje da se pronađe kompromis koji bi prekinuo štrajk", kaže se u saopštenju Komore.

Prema ovoj instituciji, nepohađanje škole dovodi do višedimenzionalnih posljedica u kosovskom društvu.

"S druge strane, izražavajući uvažavanje zahtjeva predstavnika nastavnika, koji se odnose na teškoće suočavanja sa povećanim troškovima života, Američka privredna komora poziva na demonstraciju spremnosti da se postigne kompromis, kako bi se ponovo pokrenuo nastavni proces i omogućilo pravo na obrazovanje kosovskoj djeci", navodi se u saopštenju.

Unija sindikata prosvete, nauke i kulture započela je generalni štrajk 25. avgusta, zbog čega nastava u osnovnim i srednjim školama nije počela 1. septembra. Zbog štrajka ne rade ni predškolske ustanove, a glavni zahtjevi sindikata su povećanje plate kroz Zakon o platama i pomoć od 100 eura do donošenja Zakona.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline