Sastanak Nagavci-Jasharaj

Sastanak ministarke prosvete Arberie Nagavci sa predstavnicima Ujedinjenog sindikata obrazovanja koji je počeo 25. avgusta završen je bez dogovora, prenosi Koha.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Nagavci zamolila sindikat da nastava počne od ponedjeljka.

Ministarka je upoznala predstavnike sindikata sa najnovijim mjerama Vlade koje se odnose na paket od 150 miliona eura podrške koji uključuje i nastavnike.

Predstavnici Ujedinjenog sindikata obrazovanja su poručili da dodatnih 50 eura koje je izdvojila Vlada nije dovoljno i da se mora naći rješenje za realizaciju zahtjeva za 100 eura dodatka na mjesečnu platu do stupanja na snagu Zakona o platama.

"Ministarka Nagavci je rekla da je resorno ministarstvo za dijalog i da Unija treba da razmisli o postizanju sporazuma bez ekstremnih mjera. Dodala je da će razgovor sa Ujedinjenim sindikatom obrazovanja biti nastavljen kao i do sada. Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija je još jednom pozvalo da od ponedjeljka svi nastavnici budu u školama i da počne redovan nastavni proces", navodi se u saopštenju.

Savez samostalnih sindikata štrajkuje od 25. avgusta zahtjevajući da se sa svakog mjeseca izdvaja 100 eura za nastavnike i da sindikalci budu uključeni u izradu novog zakona o zaradama.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore