Čekamo dijalog

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i tehnologije Rahman Jasharaj rekao je da ako premijer Albin Kurti želi da učenici krenu u školu treba da ispuni zahtjeve prosvetnih radnika, prenosi Koha.

Jasharaj je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da se štrajk nastavlja i da su prosvetni radnici jedinstveni, a da vlada, prema njegovim riječima, gubi vrijeme šetajući od jedne opštine do druge ignorišući dijalog sa njima.

"Čekamo dijalog. Izjave ministarke Nagavci da su spremni za susret sa nama nisu dovoljne. Da bismo se sastali moramo biti pozvani, jer ne možemo ići u ministarstvo i čekati satima. Ako hoće da razgovaraju neka nas pozovu. Očekujemo poziv od premijera Kurtija. Vlada bi trebalo da se sastane s nama. Mi smo na pravom putu i naši zahtjevi su legitimni", rekao je Jasharaj.

On je još jednom naglasio da prosvetari neće odustati od štrajka dok se ne ispune njihovi zahtjevi, poput linearnog povećanja zarada za 100 eura na mjesečnom nivou do usvajanja Zakona o platama.

Jasharaj dodaje da je jedini krivac za štrajk Vlada Kosova i da će, ukoliko Vlada izrazi spremnost za dijalog i izađe u susret zahtjevima sindikata, štrajk biti okončan za jedan dan.

"Dijalog je ključ za rješavanje problema. Vlada je zatvorena za razgovor i njeni funkcioneri stalno lutaju po opštinama, sastaju se sa malim grupama ljudi, a nemaju vremena da sjednu sa nama. Spremni smo za sastanke subotom i nedjeljom. Treba da sednu i razgovaraju sa nama. Jedini krivac je Vlada", rekao je Jasharaj.

Odgovarajući na pitanje da li se štrajkom krše prava učenika na obrazovanje, Jasharaj je rekao da o tome treba Vlada da razmišlja.

"Upravo to pravo na školovanje učenika branili smo tokom 1990-ih. Sada imamo svoju državu. Ustav i zakoni dozvoljavaju sindikalno organizovanje i štrajkove. Mi branimo svoje pravo. Dječija prava krši Vlada koja ne razgovara sa nama. Imali su devet mjeseci da zaštite prava djece", rekao je Jasharaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore