Odmazda kao u vrijeme režima 90-tih

Predsjednik Demokratske stranke Kosova, Memli Krasniqi, rekao je da se Kosovo nalazi u najgoroj poslijeratnoj situaciji, zbog enormne inflacije, velikih restrikcija u energetici, golemih poskupljenja, rastuće nezaposlenosti i bijega mladih ljudi i nedostatka javnog ulaganja.

On je kritizirao Vladu Kosova zbog nedostatka politika ublažavanja u ovoj situaciji. Prema njegovim riječima, Vlada umjesto toga provodi mjere odmazde prema nastavnicima i državnim službenicima, uskraćujući im plate zbog štrajka.

Krasniqi je odluku Vlade uporedio s djelovanjem režima tokom srpske okupacije za vrijeme nasilnih mjera 90-ih.

“I dok se građani pitaju gdje je Vlada da poduzme olakšice, Vlada djeluje odmazdom prema nastavnicima i državnim službenicima, uskraćujući im plate zbog štrajka. Samo jedna vlada nesposobna vladati i bez ikakve vizije rješavanja socio-ekonomskih izazova građana može se prepustiti takvim samovoljnim odlukama. Ovakav sankcionirajući mentalitet prema našim nastavnicima nije se vidio niti čuo na Kosovu od vremena srpske okupacije i nasilnih mjera 90-ih”, napisao je Krasniqi.

Prema Krasniqiju, ministar finansija danas bi trebao iznijeti ekonomske mjere i konkretne inicijative kako bi se svim građanima, uključujući nastavnike i državne službenike, olakšalo suočavanje s ekonomskom depresijom koja samo raste.

"Ali on je izašao da igra ulogu kažnjavača, kazne kojom režim Albina Kurtija pokazuje svoju želju da se osveti onima koji mu se odbijaju pokoriti i zatvore svoja usta, oči i uši pred ovom ozbiljnom situacijom. Ovakvim pristupom depresivna vlada Albina Kurtija pokušava represivno 'ugrabiti' pravo nastavnika i državnih službenika na dostojanstven život. Ovo se pravo ne može uskratiti nastavnicima niti bilo kome drugom. Dakle, rješenje je dijalog, a ne osveta”, napisao je dalje Krasniqi.

Na kraju je istaknuo kako lice nezavisne i demokratske uprave Kosova ne bi smjelo biti, kako ju je nazvao, depresivno i represivno upravljanje.

“Vlada mora ispuniti svoje obveze prema nastavnicima i državnim službenicima i ostaviti po strani ovu logiku ucjena i osvete. Ova situacija zahtijeva mjere ublažavanja situacije, a ne kaznene mjere za nastavnike”, naglasio je na kraju Krasniqi.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je izvršenje plata u javnom sektoru djelomično izvršeno za mjesec avgust, zbog kašnjenja u obradi popisa štrajkača.

“Smatrali smo nepravednim ići na jednoobrazno stajalište, ali smo htjeli zamoliti opštine da nas obavijeste o slobodnoj volji sudionika, sudjeluju li u štrajku ili ne. Na temelju toga, uvidjeli smo da je potrebno i razumno pogledati te liste, stoga danas nismo bili u mogućnosti nastaviti s isplatom plata”, rekao je Murati.

Izvor: GazetaExpress/info-ks.net