Prioritet

Premijer Kosova Albin Kurti je na 48. sastanku Generalnog savjeta Pokreta Samoopredjeljenja kazao da je ta stranka od dolaska na vlast razbila 65 kriminalnih grupa i zaplenila 1,5 tona narkotika, prenosi Reporteri.

Kako je rekao glavni prioritet u pravosuđu ostaje provjera pravosudnog sistema, kao i da vladavina prava, borba protiv kriminala ostaje prioritet, bez obzira na etničku pripadnost ili porijeklo.

"Nastavili smo borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Imali smo preko 700 policijskih operacija protiv privrednog kriminala i korupcije i uhapšeno je preko 2000 ljudi, od kojih je blizu 300 javnih funkcionera; Uništeno je 65 kriminalnih grupa i zaplenjeno 1,5 tona narkotika", kazao je Kurti.

On je kazao da se vlada protiv monopolizacije i nelegalnosti borila tako što je oporezovala skijalište na Brezovici, deblokirala puteve na terminalu Elez Han.

"Policijske operacije za vladavinu prava sprovedene su u svim dijelovima zemlje, uključujući i sjever gdje je zatvoreno pet laboratorija za narkotike, laboratorije za proizvodnju kriptovaluta i 11 ilegalnih puteva. Vladavina prava, borba protiv kriminala ostaće prioritet u cijeloj zemlji, bez obzira na etničku pripadnost ili porijeklo", rekao je Kurti.

Kurti je podsjetio da je ove godine Privredni sud operacionalizovan kao specijalizovani sud za rješavanje poslovnih sporova koji će pomoći u razvoju poslovanja, ali i privlačenju investicija.

On je dodao da rađeno i na reformi Tužilačkog savjeta.

"Utvrdili smo koncept dokument za stvaranje fonda za konfiskaciju i Nacrt zakona o ciljanim sankcijama stranim prekršiocima ljudskih prava", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri