Razočarenje

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami rekla je da su građani razočarani vladom premijera Albina Kurtija i dodala da život na Kosovu postaje sve teži, prenosi Koha.

Bajrami je navela da Vlada ne čini ništa kako bi riješila krizu, i da nema strategiju za njeno rješavanje, iako ima dovoljno sredstava u budžetu.

"Vlada nije stvorena da testira strpljenje građana Kosova. Vjerujem da svi ovo vidimo, razočarenje je veliko. Obećano je čudo, ali ništa se nije dogodilo. Nismo vidjeli ništa. Više je propusta nego loših odluka", izjavila je Bajrami.

Prema njenim riječima, projekat sa američkom kompanijom MCC je na Kosovo donela bivša predsjednica Atifete Jahjaga.

Bajramije navela da je Kurti obećao da će strategiju za energetsku krizu predati Skupštini, ali da to još nije urađeno.

Prema riječima poslanice LDK stopa inflacije je visoka na Kosovu i očekuje se da će se povećati.

"Ta sredstva koja se drže u banci vrijede 20 odsto manje nego na početku godine. Prema podacima Svjetske banke, Kosovo ima najveću stopu inflacije. Opozicija nema brojke, njen zadatak je da sruši Vladu. Kad god su vlade pale, pale su zbog koalicionih partnera i pukotina. Kurtijeva vlada je pala jer je htjela da padne, nije pala zbog opozicije", dodala je Bajrami.

Bajrami je naglasila da se u parlamentu čuju kritike iz vladajuće stranke, i to je, prema njenim riječima, dobro, iako "opozicija nema priliku da ruši Vladu".

"Pritisak građana može doneti promjene. Ova Vlada manje-više testira strpljenje građana. Postoji mogućnost da situacija krene u nepoželjnom pravcu. Kada život postane težak, ne možete predvidjeti ponašanje građana”, istakla je Bajrami.

Bajrami je izjavila da Vlada nema strategiju za energetsku krizu na Kosovu, i da restrikcije govore da će zima biti izuzetno teška.

"Vidjeli smo da je ministar privrede rekao da dolazi teška zima. Situacija u kojoj se nalazimo, da u avgustu imamo restrikcije daje nam do znanja da će zima biti izuzetno teška, nismo vidjeli nikakvu strategiju za podršku. Sve zemlje nagrađuju građani koji štede struju, postoje zemlje koje su pristale da privatni sektor radi noću kada je proizvodnja električne energije u izobilju, a potrošnja mala", rekla je Bajrami.

Bajrami je dodala da u avgustu treba da bude više proizvodnje električne energije nego potrošnje.

"Blok A5 Termoelektrane A je u kvaru od 19. jula, gubimo 130 megavati struje, prema informacijama ovaj blok je morao na veliki redovni remont tokom ljetnjih mjeseci, ali je tender propao. Danas nemamo ni korisnika ni raspisan tender za kapitalni remont", navela je Bajrami.

Govoreći o generalnom štrajku koji je u četvrtak započela Unija samostalnih sindikata Kosova, Bajrami je naglasila da, kada bi Vlada razvila socijalni dijalog sa sindikalistima, nastavnici ne bi štrajkovali.

"Smatram da bi, ukoliko Vlada nema dovoljno budžetskih sredstava da ispuni zahtjeve nastavnika, rješenje bilo socijalni dijalog. U drugoj godini smo vlade Samoopredjeljenja i Zakona o platama još  nema. Od početka smo tražili da se, pošto imamo veće ostvarenje prihoda usljed inflacije, izvrši indeksacija zarada, bar u javnom sektoru, na osnovu stope inflacije. Ako Vlada ne može da donese zakon, ministar finansija i sindikati treba da vode socijalni dijalog. Naši nastavnici bi razumeli situaciju kada bi bili pozvani na dijalog. Sindikati se osjećaju odbačeno", rekla je Bajrami.

Ona je dodala da LDK ne podržava da školska godina ne počne 1. septembra, ali i da razumije zahtjeve sindikalaca zbog uticaja inflacije.

"Ne mogu da kažem da podržavamo da škola ne počne 1. septembra, želimo da proces učenja teče glatko. Godinu dana smo pogođeni inflacijom koja je prema podacima Svjetske banke preko 19 odsto. Plate u javnom sektoru su devalvirane za oko 20 odsto. Život je svima postao težak", naglasila je Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore