Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da, to što Vlada Kosova traži spisak radnika u javnom sektoru koji protestuju, predstavlja pritasak na radnike i pretnju demokratskim procesima na Kosovu, prenosi Koha.

Abdixhiku je naveo da takav postupak predstavlja narativ autokratske vlade koja je, prema njegovim riječima, do juče obećavala blagostanje i razvoj. On je naglasio da zaposleni u javnom sektoru, ljekari i profesori zaslužuju poštovanje u ekonomskoj krizi.

"Ovo je narativ jedne autokratske vlasti koja je do juče obećavala blagostanje i razvoj, a danas širi strah i prijetnje. Vladin zahtjev za spiskove zaposlenih u štrajku, pored direktnog pritiska na radnike javnog sektora, predstavlja i prijetnju demokratskim procesima u zemlji i samoj vladavini prava. Danas kosovsko društvo mora da stane iza nastavnika, ljekara i javnih službenika koji s pravom, u najvećoj ekonomskoj krizi, zahtjevaju dijalog, dostojanstvo i pristupačnost", istakao je Abdixhiku.

Kako je dodao, otkaz radnicima u ovo vrijeme krize je najozbiljniji udarac koji jedna vlast može da zada svojim građanima.

"Raskid njihovih ugovora, u ovom kriznom vremenu, najozbiljniji je udarac koji Vlada može zadati svojim građanima. Ovako ne treba da izgleda demokratsko Kosovo, tako ne treba da se ophodi prema našim radnicima. Premijer dokazuje da nije u stanju da upravlja državom, zahtjevima građana i velikim krizama", rekao je predsjednik LDK.

Generalni štrajk koji je najavila Unija samostalnih sindikata Kosova počeo je u četvrtak i, kako se navodi, nastaviće se do ispunjenja zahtjeva radnika, uz dodatnih 100 eura mjesečno do usvajanja Zakona o platama.

Vlada je upozorila da štrajk nije raspisan po zakonima na snazi i da će svim štrajkačima uskratiti plate za vrijeme dok ne budu na poslu.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline