Nema drugog nivoa vlasti

Bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da će biti formirana Zajednica srpskih opština, ali da ona neće imati izvršna ovlašćenja, prenosi Gazeta Express.

Sejdiu je naglasio da je Ustavni sud donio odluku u vezi sa ZSO i da se sada ne smije odstupiti od odluke.

“Sud je dao svoje mišljenje i dužni su ispitati mogućnost njegovog sprovođenja. Osnovaće se ZSO, ali neće imati izvršna ovlašćenja. Drugim riječima, neće biti reprezentativno kako Srbi danas govore da će preko nje imati svoje delegate u Skupštini i drugim institucijama. To je veoma lukav i veoma đavolski način da se taj mehanizam institucionalizuje, koji, prema Ahtisariju, nema izvršna ovlašćenja. To je vrsta tehničke podrške, savjetodavne nadležnosti, djeljenja dobrih iskustava jedne opštine sa drugom, što ih ne spriječava da sarađuju sa opštinama sa albanskom većinom ili čak sa opštinama iz evropskih zemalja. Međutim, to ne znači da treba stvoriti drugi nivo vlasti, ne znači da je narušen unitarni karakter države”, naglasio je Sejdiu za RTK.

On je rekao da Kosovo ne bi trebalo da odugovlači proces dijaloga jer je Srbiji upravo to cilj.

"Kosovski partneri su ti koji su veoma zainteresovani za okončanje tenzije između Kosova i Srbije, koju je kao i uvijek pokrenula Srbija, i prvi put je potpuni aktivizam, osim dogovora u Vašingtonu predsjednika Trumpa, da se ubrza sa proces. Osnovni pristup Srbije u dijalogu je da se proces produži, uz nastojanje da se Kosovo optereti, kao što je to bio slučaj proteklih sedmica sa graničnim prijelazima”, dodao je Sejdiu.