Ministrica obrazovanja

Ministrica obrazovanja, Arbërie Nagavci, rekla je da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONTI), u koordinaciji s opštinama, izvršio potrebne pripreme za početak nove školske godine. Nagavci je obećala da će na Kosovu biti pristojne plate i uslovi za nastavno osoblje.

Prema njezinim riječima, ta implementacija će se učiniti sa zakonom o platama. Ministrica je kritizirala Ujedinjeni sindikat obrazovanja zbog upozorenja na štrajk, rekavši da se nastava ne smije prekidati kad god neko hoće.

„Naše opredjeljenje je vrlo dimenzionalno, u poboljšanju infrastrukture u školama, unapređenju pravne infrastrukture, kako bismo imali kvalificirane kadrove, kvalitetne udžbenike, kabinete i laboratorije, kako bismo poboljšali rezultate u obrazovanju.

Predani smo i puni volje za početak nove školske godine. Vidite istu volju posvuda u svim školama u zemlji. Hvala i zahvala sam svom nastavnom osoblju koji neumorno radi na razvoju novih generacija, na predanosti u nastavi, predanosti učenicima, strasti prema podučavanju.

Dostojne plate i uslovi za naše nastavno osoblje. Ovo obećanje biće realizirano novim Zakonom o platama. Naši nastavnici svih nivoa, bez iznimke, tretirani su s posebnom pažnjom. Ne zanemarujući nastavnike i vaspitače, već povoljne plate i uslovi rada.

Uprkos svom našem radu, nastavnici su epicentar reforme obrazovanja, pa naš put dijelimo s njima.

Restrukturiranje procesa vrednovanja rada, licenciranja i stručno usavršavanja nastavnika također će dati smisao povećanju plata.

Upozorenja Ujedinjenog sindikata obrazovanja za prekid nastave protiv povećanja plata nemaju opravdanja! Ne mogu više nastaviti ovaj ponavljajući ciklus prijetnji. Ujedinjeni sindikat obrazovanja ima zagarantovano zakonsko pravo na sindikalno organiziranje i reagiranje, ali ne mogu kršiti ustavno pravo učenika na obrazovanje. Proces učenja se ne prekida kad god se želi!

Vrlo sam uvjerena u predanost nastavnika i odgovornost koju osjećaju prema učenicima. Sindikati su naš socijalni partner pa smo svaki njihov zahtjev razmotrili. Novim zakonom o platama rangiranje prosvjetnih radnika rješava se čak i bolje nego što je Ujedinjeni sindikat obrazovanja tražio i dogovorio s bivšom Vladom, tako da se nastavni proces ne ometa.

Pred nama je dug put zajedno ove školske godine i izazova neće nedostajati. Svaki čas i nastavni dan je odgovornost prema učenicima za bolje obrazovanje”, napisala je Nagavci u objavi.