Štednja!

Kosovo će početi da štedi struju gaseći svijetla na zgradama i putevima na kojima nisu potrebna noću, prenosi Klan Kosova.

Čelnici opština i institucija dogovorili su ovaj zajednički akcioni plan za koji se očekuje da počne da se sprovodi ove nedjelje.

Portparol KEDS Viktor Buzhala rekao je da je ova firma dobila odobrenje Vlade i nekoliko opština.

"Sastajemo se sa načelnicima opština i postoji dogovor po ovom pitanju, do sada smo se sastali sa gradonačelnicima opština Priština i Gnjilane koji su izrazili saglasnost i podršku da u nekim zgradama i u nekim ulicama isključimo struju noću da bi se malo ublažila energetska kriza”, rekao je on.

Dodao je da će sastanci će biti odražani i sa gradonačelnicima drugih opština koji su generalno podržali ovu inicijativu.

Buzhala kaže da iako je Ministarstvo privrede sinoć najavilo redovno snabdjevanje energijom, ali da je na zahtjev KOSTT jutros je bilo isključenja.

Dodao je da je restrikcija bilo jutros, ali da ih sada nema.

Buzhala je ponovo apelovao na građane da štede struju kako bi tokom zime snabdjevanje električnom energijom bilo uredno.

"Cijela Evropa je u energetskoj krizi i moguća isključenja tokom zime zavise od mnogih faktora kao što su domaća proizvodnja, potražnja potrošača, cijene energenata na međunarodnom tržištu. Kriza posebno zavisi od potražnje potrošača i zato apelujemo na građane da štede energiju i pripreme alternativno grejanje za zimu, promenom načina grejanja“, rekao je Buzhala.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova