Predsjednik Privredne komore

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna je upozorio da će, ukoliko se planira povećanje tarifa električne energije za preduzeća, cijene proizvoda još više rasti, prenosi Koha.

Struja može ponovo da poskupi jer je regulatorna Kancelarija za energetiku 9. avgusta prihvatila zahtjev za vanredno preispitivanje maksimalno dozvoljenih prihoda za dobavljača univerzalnih usluga KESCO.

Rafuna ističe da će Privredne komora Kosova štititi poslovne interese u korist privrede zemlje i motivacije stranih investitora.

„Postoji strah i zabrinutost privrednika zbog mogućnosti povećanja tarifa za struju, iako mi kao Privredna komora još nismo dobili nikakav dokument. Kao što sam ranije istakao za naftu koja direktno utiče na proces proizvodnje, i struja ima direktan uticaj iz razloga što je proizvodnja vezana za proces električne energije. Ako struja poskupi za privredu, to će nesumnjivo uticati na poskupljenje proizvoda, jer struja utiče na proces proizvodnje“, naglašava Rafuna.

Rafuna kaže da se zahtjevi privrede odnose i na vladavinu prava, jer privredni subjekti imaju razumne i zakonske uslove da pomognu Vladi kao posledica pandemije, ali i visoke inflacije.

„Naša preduzeća imaju razumne i zakonske zahtjeve da im pomognu, kako zbog pandemije, tako i zbog visoke inflacije i problema koji su nastali tokom lanca snabdjevanja. Vlada ima mogućnosti da pomogne preduzećima na nekoliko načina. Očekujem da zajedno sa vladom, skupštinom, zašto ne i sa Rafuna.

Dodaje da će Privredna komora Kosova na najbolji način zastupati poslovne zahtjeve pred domaćim i međunarodnim institucijama.

„Privredna komora Kosova će doživjeti novu reorganizaciju, koja se poklapa sa zahtjevima vremena, sa današnjom realnošću koju imamo, ekonomskog, društvenog i političkog razvoja naše države. Tako da će Privredna komora Kosova biti poslovna kuća u kojoj ću na najbolji i prikladan način predstavljati poslovne zahtjeve institucijama zemlje, kao i međunarodnim institucijama”, rekao je Rafuna.

Što se tiče dogovora sa vladom, Rafuna ne sumnja da će biti saradnje u interesu države i privrede za ekonomski razvoj.

„Ne sumnjam da ćemo imati saradnju. Naša saradnja je vezana za interes države, državnu privredu, zatim za interes privrednika u našoj zemlji. Ako se dobro odnosimo prema poslovima koje danas imamo na Kosovu, ovo će biti najbolji mogući poziv i motivacija za strane investitore da dođu i ulažu u našu zemlju. Od prvog dana sam govorio da ću biti konstruktivan partner Vladi, Skupštini i Predsjedništvu, kao i da ću biti u skladu sa zahtevima interesa naše države za ekonomski razvoj zemlje“, rekao je Rafuna.

Takođe, kada je u pitanju privredni rast, Rafuna je rekao da se očekuje da će stopa ove godine biti niža u odnosu na prethodnu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore