Proizvod i instrument Beograda

Vlada Kosova ocenjuje da je Srpska lista proizvod Beograda a sada i njen instrument, te da je monopolizovala političko predstavljanje kosovskih Srba i ugušila pluralističku demokratiju srpske manjine.

"Ne predstavlja kosovske Srbe", podvlači se u pisanom odgovoru portparola Vlade Kosova Perparima Kryezia za RSE. On je zamoljen da iznese stav nakon niza gotovo identičnih saopštenja gradonačelnika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji dolaze iz redova Srpske liste a koji su stali u odbranu Milana Radoičića, za kojim tragaju kosovske vlasti i koji se nalazi na crnoj listi SAD zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal.

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, osim što drži apsolutnu vlast na lokalnom nivou, učestvuje i u radu Vlade Kosova a ima svih deset mesta u Skupštini, rezrevisanih za srpsku zajednicu.

"Svojim postupcima dokazuju da ni sami nisu slobodni. Oni su pod potpunom kontrolom Beograda i odnedavno su stavljeni na čelo zaštite kriminalnih grupa na severu zemlje, jer su njihovi lideri na crnoj listi američkog trezora i traženi od strane naših institucija gonjenja", dodaje se dalje u odgovoru portparola Vlade Kosova.

Srpska lista nije u vladajućoj koaliciji ali jeste deo Vlade Aljbina Kurtija jer tako nešto garantuje Ustav Kosova. Predsednik te stranke, Goran Rakić, vodi Ministarstvo za zajednice i povratak.

Kako je došlo do 'lančane reakcije' sa ciljem odbrane Milana Radoičića?

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 11. avgusta izjavio da kosovske vlasti "spremaju likvidaciju" Srba na severu, te ih pozvao da tako nešto ne pokušavaju da urade, usledila je reakcija funkcionera Srpske liste.

Predsednik Srbije je takođe rekao kako zna šta su planovi kosovskih bezbedonosnih službi i da zato govori o likvidaciji.

"I naše službe im imaju planove. Samo ih molim da ne planiraju to da rade", rekao je on.

Odmah nakon ovih izjava je reagovao predsednik Srpske liste Goran Rakić uz navode da minsitar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) "bez ijednog dokaza napada potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića".

Svečlja je dan ranije (10. avgust) u intervjuu za N1 iz Beogarda rekao kako je sever Kosova u prethonih 20 godina bio El Dorado za kriminalce. Govorio je i o tome kako Radoičić uživa direktnu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da Kosovo ima dokaza da je nelegalno ušao na Kosovo i da je bio jedan od organizatora poslednjih bariakda, koje su podignute 31. jula.

Da je Radoičić bio prisutan na barikadama potvrdila je i sama Srpska lista 3. avgusta.

Ministar Svečlja je sredinom jula i u intrevjuu za Radio Slobodna Evropa takođe rekao kako je Milan Radoičić jedan od čelnika kriminalnih struktura koji stoje iza napada na policiju na severu Kosova.

Zbog 'tehničke greške' iz dve opštine stigla potpuno identična saopštenja

A onda su usledila saopštenja gradonačelnika. Jedno za drugim. Među prvima je stiglo saopštenje gradonačelnice Raniluga Katarine Ristić Ilić u kome se, pored ostalog navodi da izjave protiv Radoičića "nisu napad na njega kao pojedinca, već napad na svakog ko nije spreman da bude ponizni sluga Prištine".

Potom je stiglo saopštene gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić, od slova do slova isto kao ono koje je poslala njena koleginica iz Raniluga.

Nakon što se u lokalnim medijima već povela polemika oko toga "koja gradonačelnica je prepisala saopštenje", došlo je novo od Katraine Ristić Ilić iz Raniluga uz napomenu:

"Došlo je do tehničke greške, ovo je moje saopštenje".

U "njenom novom saopštenju" se kaže da su izjave kosovskih vlasti "napad na svakog Srbina bez obzira da li živi na jugu ili severu", i da podgrevaju međuetničku netrpeljivost.

RSE je pokušao da stupi u kontakt sa Katarinom Ristić Ilić i sazna kako je moguća "tehnička greška" kada je opština Ranilug od Gračanice udaljena oko 60 kilometra i imaju potpuno drugačije savetnike, i odvojeno odeljenje za saradnju sa medijima.

Međutim, nije bilo uspeha.

Tu su i druga saopštenja gradonačelnika ali su ona, manje više, bila slične sadrižne, odnosno u fokusu je bilo da se protiv Srba vodi "antisrpsko raspoloženje", te da "Milan Radoičić nije kriminalac već čovek koji se politički bori za interese svog naroda".

Miftraj: Podrška Radoičiću loša poruka za one koji ne poštuju vladavinu prava

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj ocenjuje da bi Vlada Kosova morala direktno da pozove i upozori Srpsku listu da ne sme da pruža podršku Milanu Radoičiću ili bilo kojoj drugoj osobi za kojom tragaju bezbedonosne institucije.

Ocenjuje da podrška Radoičiću od strane Srpske liste ide na štetu srpskoj zajednici koja živi na Kosovu, a u korist onima na severu koji odbacuju da poštuju vladavinu prava i samu Vladu Kosova.

Ukazuje da se Radoičić i drugi kriminalci slobodno kreću iz Srbije na Kosovo jer imaju podršku zvaničnog Beograda i dodaje da je zbog toga neophodna i reakcija međunarodne zajednice.

"Kosovske pravosudne isntitucije i specijalno tužilaštvo nisu pokazali punu funkcionalnost u prošlosti kada je u pitanju Radoičić. Zbog toga smo u ovoj situaciji, on se nekako kreće slobodno iz Srbije na Kosovo, pokušava da omalovaži policiju i pravosudne institucije. Sada je red na Policiju Kosova, obaveštajne službe i druge izvore, da pronađu način da uhapse Radoičića kada ponovo uđe na sever Kosova, da ga izvedu pred lice pravde", kaže Miftaraj.

Ipak, ukazuje da nije lako uhapsiti Radoičića dok ima podršku Srpske liste i zvaničnog Beograda.

Janjić: Od Radoičićevih akcija profitira Rusija

Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose smatra da su ova saopštenja bila napisana u Kancelariji za Kosovo Vlade Srbije, te da je to metod koji podseća na "staljinizam i poratne politike".

"Kako je odjednom Radoičić postao jedini simbol političkog jedinstva Srba na Kosovu? To je problem za Vučića, to je problem za Rakića, za Srpsku listu, za srpsku zajednicu i šire. Ovo sada nije nikakvo jeidnstvo, neko je naredio, Petković je napisao i taj papir nama kaže da je sramni stepen političkog razvoja Srba na severu Kosova", navodi Janjić.

Ipak, napominje da Radoičića ne treba gledati samo kao kriminalca jer bi to bila "jedna opasna politička igra".

Ukazuje da se Radoičcić u provladinim srpskim i ruskim medijima predstavlja kao neko ko je "započeo rat za oslobođenje Srba na severu Kosova".

"Profiter na prvi pogled, iz te Radoičićeve akcije je Rusija i to ratna mašinerija Rusije i njena propaganda koja se tuče u Ukrajini. Šta je tu interes srpskog naroda ja ne znam", navodi Janjić.

Smatra da je međunarodnoj zajednici stalo da "prebaci" teret rata iz Ukrajine na Zapadni Balkan.

Kako meštani iz srpske zajednice vide Milana Radoičića?

Meštani Severne Mitrovice, jedne od četiri opština sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, uglavnom staju u odbranu Milana Radoičića. Bar oni koji žele da govore o njemu, ali uz uslov anonimnosti.

"Definitvno da Radoičić nije nikakav ni kriminalac, ni lopov, ni ništa million posto. Znači, ovi naši gradonačelnici su stali u zaštitu i svojih kuća i svoje dece, i svojih komšija i ništa drugo", kaže jedan od njih.

Drugi poručuje da je Radoičić "jedan od nas na severu" i da Srpska lista treba da ga brani:

"Mislim da je u pravu ono što radi i što predstavlja ovaj narod, brani narod. Narod jednostavno ima veru u tog čoveka, on je stao uz narod i to je to".

U najvećoj opštini sa srpskom većinom južno od Ibra, Gračanici kod Prištine, građani na pomen Milana Radoičića samo odmahuju glavom i ne žele da komentarišu nastojanje njihovih političkih predstavnika da ga "odbrane" od kosovskih vlasti.

Oni koji pristanu da govore, kao i njihovi sunarodnici na severu Kosova, zahtevaju da im se ne otkriva identitet. Tako jedan od njih priča da se Milanu Radoičiću svi obraćaju sa zahtevom da im pomogne i smatra da je on čovek koji se zapravo za sve pita.

"Brane ga oni kojima je pomogao, meni ništa nije pomogao. Zvali smo njega (Milana Radoičića) gore i reko je videćemo. Nikad ništa mi nije učinio, samo jedan posao smo tražili", kaže on.

Ipak na kraju razgovora dodaje:

"Srbi smo opet, neka...malo nas je ostalo, ne bih da napadam ali pričam šta mi je na duši".

Zašto je sporna odbrana Milana Radoičića?

Za Milanom Radoičićem na Kosovu postoji aktivan nalog za hapšenje zbog umešanosti u slučaj "Brezovica", u kome se sumnjiči za "zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka".

U tom slučaju se pojedinci optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u ski centru Brezovica.

Do sada je dva puta uspeo da izbegne hapšenje na Kosovu, marta ove godine tako što je pobegao sa graničnog prelaza Brnjak na severu Kosova i novembra 2018. godine, kada je Policija Kosova sprovela akciju na severu, u cilju hapšenja osumnjičenih za ubistvo srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića.

Tada je uhapšeno nekoliko osoba ali Milan Radoičić se nije nalazio u svom stanu tokom ove policijske akcije.

Kosovsko tužilaštvo Milana Radoičića dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića ali protiv njega nikada nije direktno podignuta optužnica jer zakoni Kosova to zabranjuju za lica koja nisu dostupna organima gonjenja.

U međuvremenu je, samo par meseci od ubistva Olivera Ivanovića, Milan Radoičić izabran za potpredsednika Srpske liste.

I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nekoliko navrata o Radoičiću govorio kao o jednom od onih koji čuvaju Srbiju na Kosovu.

Takođe, Američko ministarstvo finansija stavilo je u decembru 2021. godine na listu sankcija Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Zvonko Veselinović važi za organizatora barikada na severu Kosovu i takođe "branitelja" Srba.

U obrazloženju američkog ministarstva je navedeno da je Milan Radoičić bio zamenik Zvonka Veselinovića i navodni lider organizovane kriminalne grupe, kada se Veselinović na kratko povukao.

Pravosudnim organima u Srbiji Milan Rodičić je poznat od 2011. godine. Tada je protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga.

Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade.

Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.