Od Srbije uvijek postoji opasnost

Poslanik Samoopredjeljenja, Mefail Bajqinovci smatra da je premijer Albin Kurtijeve izjavio da Kosovu preti rat jer je želeo da ukaže na potencijalnu opasnost i podigne svijest, a ne da podstakne strah, prenosi Reporteri.

"Premijer nije podstakao strah, već je podigao svijest. O tome se raspravlja godinama, znajući da je Balkan pod ruskim uticajem, posebno Srbija i neke okolne zemlje. Bez sumnje je neodgovorno reći da nema opasnosti od Srbije. Uvijek postoji opasnost od Srbije. Vidimo i veliko gomilanje oružja na Balkanu koje se dešava. Često imamo i izjave hrvatskih čelnika. Oni su u NATO i uvijek govore da nas ne samo NATO štiti, već moramo da se naoružamo i stanemo ispred neprijatelja kakvog imamo mi i Hrvati, a to je Srbija", naglasio je Bajqinovci za RTK.

Kosovo je već počelo da se naoružava, s obzirom na opštu situaciju.

"Povećali smo budžet za vojsku za 52 odsto, iako još uvijek nije veliki. I da je budžet pet milijardi ili 10 milijardi, premijer Kurti bi ga potrošio koliko god je to moguće, posebno na nabavku vojne opreme, znajući da bezbjednosna situacija nije ista kao prije godinu dana. Ne želim da povlačimo paralele, ali moramo imati u vidu da je rat u Ukrajini promjenio bezbjednosnu situaciju", dodao je Bajqinovci i rekao da je 60 odsto vojnog arsenala Srbije postavljeno oko granice sa Kosovom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri