Uništiće društvenu koheziju

Izvršni direktor Instituta "KIPRED" Lulzim Peci, rekao je da nedavno pokrenuta kampanja za omogućavanje nošenja islamske marame u školama ima za cilj uvođenje političkog islama kroz državne institucije.

Peci je, putem objave na Facebooku, poručio da se nada da Vlada Kosova neće napraviti veću grešku izmjenom Administrativnog uputstva koje zabranjuje nošenje vjerske uniforme - marame u školama, jer, prema njegovim riječima, sa ovim se narušava sekularni karakter Kosova, a time i noseći stub albanskog identiteta na Kosovu.

"Prije svega, mora se postaviti pitanje, koju agendu guraju oni koji to traže? Da li se ovdje radi o ljudskim pravima, ili onim kako se ono pravo zove – uvođenje političkog islama na mala vrata u državu. Ubeđen sam da to ima veze sa drugom koja se u osnovi odnosi na promjenu sekularnog karaktera Kosova koji će uništiti društvenu koheziju našeg naroda. Ovo što govorim nisu nagađanja, već uvjerenje izgrađeno na osnovu terenskog istraživanja posljednjih godina u mnogim dijelovima Kosova", napisao je on.

Dodao je da bi se ispunjenjem tog zahtjeva  promjenio "društveni i politički karakter zemlje i naroda".

Izvor: Kosovo Online