Premijer za RSE

U opštinama na sjeveru Kosova 31. jula je postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova u Raškoj i Beogradu“, rekao je između ostalog u intervjuu za Radio Slobodna Evropa premijer Kosova Albin Kurti.

Kurti je na pitanje vezano za Zajednicu srpskih opština, koja je dio Briselskog sporazuma, ali još nije sprovedena, rekao da je Asocijacija kosovskih opština izraz jedinstva Kosova i istovremeno izraz brige za svaku potrebu koju opštine mogu imati.

"Ne vjerujem da postoji bilo koje pitanje koje opštine Kosova ne mogu da riješe u Asocijaciji opština Kosova. Srbi sa Kosova nisu tražili jednonacionalno udruživanje, to je bio zahtjev Beograda i nažalost ustupak mojih prethodnika. Zajednica ne bi trebalo da bude država u državi. Udruženja zasnovana na etničkim kriterijumima ne prolaze test Ustava Kosova i demokratskog univerzalističkog principa. Oni to ne prolaze. Dakle, ne bi trebalo da postoji zajednica srpskih opština jer mi imamo taj etnički identitet, ako želimo dobro ovoj zemlji", rekao je Kurti.

Kurti je ponovio da neće razgovarati o odlukama o registarskim tablicama i ulaznim dokumentima na sastanku koji će imati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. avgusta u Briselu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri