Predsjednik Pokreta za jedinstvo

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati izjavio je da nema velikih očekivanja kada se radi o nastavku dijaloga 18. avgusta u Briselu, prenosi RTK.

On je ocjenio da ne vidi ozbiljan pristup ni Srbije ni Kosova procesu dijaloga.

“U suštini, nažalost, ne vidim od Srbije, ali ni od naše strane, već duže vrijeme, ozbiljan pristup u vezi s dijalogom, u odnosu na ono što želimo dobiti iz ovog važnog procesa za Kosovo. Nemam baš neka očekivanja. Pitanje sprovođenja mjera reciprociteta, što je dio prethodnih dogovora, ostaje da se vidi kako će se to realizovati", izjavio je Murati.

Govoreći o nedavnoj situaciji na sjeveru zemlje, Murati je naveo da napete situacije tamo, bilo sada ili u prošlosti, svjedoče o tome da je pitanje severa Kosova ozbiljan politički problem, koji zahtjeva pažljiv pristup.

“Evropska unija, specijalni izaslanik za Kosovo, ali i visoki predstavnik za spoljnu politiku Borell, naravno, sa zabrinutošću su doživjeli ovu novonastalu situaciju jer je EU zabrinuta zbog bilo kakvih napetosti u situaciji na Kosovu i u regionu i uložio napore da reaguje", rekao je Murati.

Prema njegovim riječima, ovaj put je bilo i reakcije preko Sjedinjenih Američkih Država zbog čega je sada određen datum sastanka premijera Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Međutim, kaže on pitanje sjevera se ne treba rješavati vojnim ili policijskim putem.

"Smatramo da je nemoguće riješiti takav problem ovim sredstvima, ali to se rješava kroz sprovođenje reciprociteta sa Srbijom", rekao je Murati.
 
Murati je kazao da treba imati hrabrosti da se pokrenu osnovni politički problemi sa Srbijom, a ne ponašati se kao što se već duže vrijeme radi da se govori o tehničkim pitanjima koja vuku proces.

Izvor: Kosovo Online/RTK1