Predsjednik Srpske liste

Ministar za povratak i zajednice i predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je povodom mogućnosti izlaska iz Vlade Kosova da mu mandat nije dao premijer Albin Kurti, već građani srpske nacionalnosti, prenosi Ekonomija onlajn.

"Da li ćemo izaći iz Vlade, ponoviću još jednom, gospodin Kurti nije birao mene i Srpsku listu, već zakonski okvir kaže tako da manjina koja osvoji najviše mandata ima pravo da ima ministra", naveo je Rakić.

On je dodao i da se nije sastajao sa premijerom Kurtijem tokom i poslije događaja od 31. jula i 1. avgusta na sjeveru Kosova.

Rakić se zahvalio je američkom ambasadoru na Kosovu Jeffu Hovenieru što je uticao na kosovske institucije da odlože implementaciju mjera reciprociteta u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim dokumentima, prenosi Ekonomija onlajn.

"Prije svega, želim da zahvalim američkom ambasadoru, koji je i te noći, ne fizički već telefonski, bio u kontaktu sa svim relevantnim faktorima i uspio da održi mir i stabilnost i utiče na Vladu Kosovau da promeni svoju jednostranu odluku i uticao na srpsku stranu da ukloni barikade. Trenutna situacija je mirna, ali napeta", rekao je Rakić za T7 poslije sastanka sa Hovenierom.

Kako prenosi Klan Kosova, Rakić je rekao da je pažljivo saslušao stav Hoveniera po pitanju reciprociteta, ali je rekao da odluka Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima nije u skladu sa Briselskim sporazumom i da se ne može primjeniti na vozila kosovskih Srba.

Izvor: Ekonomia online/Klan Kosova