Pristup fondovima EU

Skupština Kosova je sa 89 glasova za, ratifikovala međunarodni sporazum o partnerstvu za finansijski okvir sa Evropskom komisijom za sporazume za sprovodenje finansijske pomoći Unije za Kosovo u okviru pretpristupnog instrumenta (IPA III), prenosi Ekonomija onlajn.

Sve poslaničke grupe podržale su sporazum, a zamjenik premijera Besnik Bislimi istakao je da je cilj sporazuma da stvori pravni osnov da Kosovo koristi fondove Evropske unije.

"Svrha ovog sporazuma je da stvori neophodnu pravnu osnovu da Kosovo ima koristi od sredstava Evropske unije obezbjeđenih u okviru pretpristupnog instrumenta, ili fondova IPA III, za godišnje IPA programe od 2021-2027.godine. Ugovor kao takav predstavlja okvirni sporazum, dok ćemo za posebne godišnje programe sklapati finansijske ugovore posebno za svaki program, gdje ćemo onda precizirati projekte, sektore, fondove i modalitete implementacije za svaki od njih. Ovo utire put za sklapanje drugih sporazuma od kojih će Kosovo imati koristi od fondova EU", rekao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online