Postavljeni temelji

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je da pitanje energetike ostaje visoki prioritet Vlade i da je Ministarstvo privrede postavilo temelje za narednih deset godina kao i da ima viziju energetike za narednih 30 godina, prenosi RTK.

Kurti je učestvovao na Solarnom forumu na Kosovu za 2022. godinu, koji ima za cilj promovisanje investicija u obnovljive izvore energije, a koji je organizovalo Ministarstvo ekonomije, uz podršku Razvojne agencije USAID.

On je svoj govor započeo globalnom energetskom krizom i izazovima bez presedana u ovom sektoru.

„Kao Vlada Kosova, mi intenzivno radimo na garantovanju pouzdanog i pristupačnog snabdjevanja svim građanima i preduzećima. Ovo snabdjevanje će promovisati agendu zaštite životne sredine i istovremeno voditi našu društveno-ekonomsku transformaciju, kao dio pravedne energetske tranzicije“, izjavio je Kurti.

On je dodao da energetska strategija 2022-2031. godine, kao i Zakon o obnovljivim izvorima energije, po prvi put otvaraju put Kosovu ka energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji stavljajući obnovljive izvore energije u centar.

Prema riječima predsjednika Vlade, posvećenost i rad na neophodnim međusektorskim reformama ključni su za privlačenje velikih i značajnih investicija za zemlju i njen razvoj.

„A kada se ovi napori kombinuju sa zamahom koji imamo ove godine za energetski sektor, sigurno očekujemo veliki napredak u ovom sektoru“, rekao je Kurti.

Govoreći o energetskim ciljevima za naredne decenije, Kurti je rekao da ih materijalizuju konkretnim i značajnim projektima kao što je Solarni park u KEK-u, SolarforKosovo, pokretanje prve solarne aukcije koja treba da bude održan krajem godine, kao i najveća investicija u posljednje dvije decenije, MCC Kompakt Program, koji će biti potpisan sljedeće nedjelje u Vašingtonu.

Izvor: RTK2