Institucionalna agenda

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će Kosovo do kraja ove godine podneti zahtjev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Indeksonline.

Osmani je navela da se mora raditi i na članstvu u NATO, uz komentar da će bi ulazak Kosova u Alijansu povećao nivo bezbjednosti, mira i stabilnosti u regionu.

"Naša institucionalna agenda ostaje fokusirana na konsolidaciju naše pozicije kao suverene i nezavisne zemlje i promovisanje ekonomskog razvoja. Naš jasan cilj i jasna volja naroda Kosova ostaje članstvo u evroatlantskim strukturama, Evropskoj uniji i NATO. Kao što znate, Kosovo radi na pripremi svoje prijave za status kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine. Što se tiče NATO, važno je napraviti korake napred, jer je činjenica da je Albanija kao članica NATO stvorila veću bezbjednost u cijelom regionu. U trenutku kada se i Kosovo pridruži ovoj alijansi, nivo bezbjednosti, mira i stabilnosti u regionu će porasti", kazala je Osmani.

Osmani je dodala i da Kosovo ima jasnu proevropsku orijentaciju.

"Stoga je Kosovo bilo i ostaće na pravoj strani istorije kao što je i sada u veoma izazovnim vremenima za ceo naš kontinent, Evropu", poručila je Osmani.

Izvor: Indeksonline/Kosovoonline