Nakon što je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak saopštio da su Kosovo i Srbija samo "dvije riječi" blizu ili daleko od finalizacije sporazuma o nestalim licima, premijer Kosova Albin Kurti je rekao da je termin "nasilno nestali" razlika između Kosova i Srbije u tom sporazumu, prenosi Koha.

Kurti je na konferenciji za novinare istakao da stranke nisu daleko, ali je dodao da je Kosovo oprezno zbog "gorkog iskustva koje ima sa Beogradom".

"Postoje neka pitanja koja su ostala bez dogovora. Istakao bih glavnu razliku koja postoji u vezi sa imenovanjem lica koja su nasilno nestala tokom rata. Beograd insistira na pozivanju samo nestalih, a mi tražimo da se istakne da je to učinjeno nasilnim putem. To nisu ljudi koji su nestali od poplava ili zemljotresa. Imamo članove porodice koji znaju da im je određena osoba, u uniformi ili ne, odvela sina ili ćerku, oca ili majku i tako dalje. Riječ je o kidnapovanju, otmicama koje su vršene nasiljem. Naše insistiranje je da se to uradi. Naravno, radi se o nestalim osobama, ali se ne mogu porediti sa nekim ko nestane, na primjer, tokom planinarenja. Ove osobe se mogu smatrati dijelom srpskog genocida na Kosovu. Ovo je konceptualna razlika za koju ćemo videti da li ćemo uspjeti da je poboljšamo", rekao je Kurti.

Lajčak je ranije rekao da je za sporazum o nestalim usaglašeno 99,5 odsto teksta i da je potrebna samo politička volja.

"Pozitivan ishod sastanka bio bi dogovor o nestalim licima jer je to bolno pitanje za porodice nestalih. Na tome posebno radimo. Mi smo dvije riječi blizu ili daleko od dogovora", rekao je on i dodao da namjerava da ima samo zaključke sa konkretnim rezultatima sa sastanaka na visokom nivou.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore