Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra kaže da je spoljna politika Kosova, uprkos brojnim posjetama institucionalnih lidera inostranstvu, nefunkcionalna i anemična dodajući da se sa Srbijom vodi tehnički dijalog, prenosi Reporteri.

Deliu-Kodra navodi da od svih posjeta nije videla ništa konkretno, u smislu članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i novog priznanja.

„Sa izuzetkom prijave Kosova u Savjet Evrope, nismo vidjeli ništa u vezi sa aktivnostima predsjednika i Vlade Kosova, premijera i ministra spoljnih poslova na jačanju Kosova i njegove spoljne politike. Nema novog članstva Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, nema novih vijesti iz nedavnih posjeta visokih državnih zvaničnika. Nema ponovne potvrde ili priznanja Kosova od straneneke države. Spoljna politika Kosova je anemična i nefunkcionalna“, ističe ona.

Prema njenim riječima, na osnovu posljednjih mjerenja javnog mnjenja, jasno se vidi pad popularnosti među građanima premijera Albina Kurtija.

„Dolazi do smanjenja popularnosti premijera u odnosu na pitanja koja je on zastupao, a to su bila pitanja ekonomskog razvoja i pitanja koja utiču na blagostanje građana Kosova. Dakle, situacija nije laka, imamo teške živote za građane, imamo visoke cijene, imamo cijenu struje koja će uticati na građane tokom jesenje sezone. Vlada, uprkos ovakvoj situaciji, ne povećava plate i ne pruža podršku građanima Kosova“, izjavila je ona.

Deliu-Kodra je kazala da se dijalog sa Srbijom vratio na tehnički.

„U posljednje vrijeme imamo povratak dijaloga u nekim od sporazuma koji su do sada bili nesprovodljivi. Ali u skladu sa ovim moramo imati eskalaciju, izraženiju agendu vlade u smislu dijaloga. To je važan preduslov, ne samo za međunarodno osnaživanje Kosova, već i za konačni dogovor, međusobno priznanje i za osnaživanje Kosova u smislu ekonomskog razvoja. Smatram da nam je potrebna veća pažnja vlade po ovom pitanju“, kaže ona.

Ističe da je optimista da se liberalizacija viza za građane Kosova može desiti pod češkim predsjedavanjem, tokom 2022. godine.

„Riječ je o kredibilitetu Evropske unije kao važne institucije i slobodno kretanje je preduslov da povratimo i ojačamo povjerenje u Evropsku uniju. Kosovo je ispunilo kriterijume, očekujem da će se još jednom rekonstruisati kako bi ozbiljnost EU u odnosu na Kosovo bila što jasnija i očekujem da ćemo pod češkim predsjedavanjem imati glavnu vijest, a to je slobodno kretanje “, zaključila je Deliu-Kodra.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri